Rekonstrukce kašny se opozdí kvůli problému s vodou

blank

Původně měla být oprava kašny na vodňanském náměstí Svobody dokončena 3. prosince. Termín však nebyl dodržen, stavební práce jsou přes zimní měsíce přerušené a hotovo by mělo být na jaře příštího roku.

Hlavní příčinou nedokončené rekonstrukce je voda, která v minulých letech začala prosakovat, a podloží kašny muselo být několikrát zpevňováno betonem. „V původním plánu měly být pouze opraveny rozpadlé erby na pilířích a socha. Tento projekt spojený s restaurátorskými pracemi zajišťuje sochař Richard Rudovský. Po sundání sochy jsme došli k závěru, že si kašna zaslouží větší pozornost. Původní záměr jsme rozšířili o další projekt,“ řekl starosta Vodňan Václav Heřman. Další prvky se týkají nového osvětlení a napojení kašny na městský vodovod.

Akci má na starost vodárenská společnost ČEVAK. „Práce se zkomplikovaly ve chvíli, kdy padlo rozhodnutí, že kašna musí být uvedena do původní historické podoby. Podzemní práce se tak rozšířily o vybourání a s tím spojené i odstranění betonových vrstev. Kašna umístěná na náměstí Svobody historicky sloužila občanům města jako zásobárna vody. Po vybudování vodovodů přestala plnit svůj úkol,“ informoval Strakonický deník.

Struktura kašny se narušila, když se z ní začala vypouštět voda. Původně měly být opraveny jen rozpadlé erby na pilířích.

Například na území Českých Budějovic se nachází deset kašen a sedm pítek. Zaměstnanci společnosti ČEVAK je zazimovali už v září. Pítka a kašny se v tuzemských městech těší mimořádné oblibě. Například kvalita vody z pítek je pravidelně kontrolována a lidé se nemusí obávat ji konzumovat.

„Všechna pítka jsou napájena z veřejného vodovodního řadu a většina je také označena tabulkou pitná voda. My máme ve správě devět pítek a všechna fungují. Každý týden se kontrolují například výška tryskající vody nebo ucpané trysky, čistí se i odpadní mřížky a otvory,“ uvedla před časem Barbora Lišková z pražských Technických služeb komunikací.

Foto: Strakonický deník 

 

Scroll to Top