Na Šumpersku chtějí postavit lyžařský areál, obce se bojí o zdroje vody

blank

Manželé chtějí v Lužné na Šumpersku postavit skiareál. Zatímco nápad vítá Sdružení cestovního ruchu, proti jsou okolní obce, které se bojí zásahu do krajiny a o zdroje pitné vody. Lužná má pouhých jedenáct obyvatel.

„Lyžařské středisko Lužná bude svou polohou a obtížností sjezdových tratí ideální pro rodinné lyžování. Navíc je blízko Šumperka, Zábřehu či Hanušovic a řady velkých obcí, takže bude fungovat jako příměstský areál. Lidé ze Šumperka se po práci sbalí a za deset minut už mohou lyžovat,“ uvedla Zora Valachová.

Bez technického sněhu dnes provozovat skiareál nelze

Manželé Váchalovi počítají se dvěma sjezdovkami dlouhými 700 a 1000 metrů. Šířka se pohybuje od 80 do 130 metrů a areál by měl poskytnout také ubytování, restauraci a parkoviště. V současnosti se žádný skiareál neobejde bez technického sněhu, a proto na Lužné plánují výkonný zasněžovací systém, který by vodu odebíral z nádrže o objemu pěti tisíc kubíků. Podle Váchalové není s vodou problém.

Okolní obce nadšení s investory nesdílí

Stejný názor s Váchalovou však například nesdílí sousední obec Bratrušov. Ta se obává o svoji vodu. „Děláme všechno pro to, aby se středisko nestavělo, protože v té oblasti máme zdroje pitné vody pro obec. Máme obavy jak z jejich znečištění, tak z ohrožení vydatnosti,“ uvedla starostka Bratrušova Dana Hošková. Váchalovi se snaží obce uklidnit. „Musíme splnit mnoho podmínek, včetně ochrany podzemních vod, jinak ani nedostaneme stavební povolení. Snažíme se obce přesvědčit, že areál bude i pro ně přínosem,“ řekla Váchalová, která však jasnou podporu nezískala ani v Kopřivné. „Můj pocit je rozporuplný, podobně je to mezi našimi zastupiteli. Část by to podpořila, část nikoli. Budeme o tom ještě jednat, takže uvidíme,“ sdělila starostka Kopřivné Jana Gerešová. V současnosti je hotova případová studie a lyžařský areál čeká dlouhý úřední schvalovací proces.

Nový zdroj pitné vody na Šumpersku

Na Šumpersku bude také vybudován nový zdroj pitné vody. Vodohospodářská zařízení Šumperk jej plánují zprovoznit pro osmnáct tisíc obyvatel Zábřehu na Moravě a okolí. Vrt se připravuje v katastru obce Lesnice. Povede do dvousetmetrové hloubky. V regionu by měly začít práce za čtyři miliony korun na jaře. „Společnost VHZ má již přislíbenou dotaci ze Státního fondu životního prostředí. Ta bude činit 2,6 milionu korun, což pokryje sedmdesát procent předpokládaných nákladů. Jednou z příloh žádosti o dotaci byla hydrogeologická studie, která podrobně analyzuje situaci v dané lokalitě,“ sdělil předseda představenstva VHZ Petr Suchomel. Plánovaný vrt také posílí schopnost zásobování sítě pitnou vodou v oblasti.

Zdroj: idnes.cz 

Ilustrační foto 

Scroll to Top