Michal Šperling: Díky kořenové čistírně můžeme celoročně využívat recyklovanou vodu

blank

V pražském Fóru Karlín byly v říjnu oceněny nejlepší ekologické projekty za rok 2017. Absolutním vítězem byl vyhlášen dům na pražské Letné, který díky střešním mokřadům čistí vodu. Nyní poskytl majitel domu Michal Šperling rozhovor portálu enviweb.cz, ve kterém nás zaujalo několik pasáží.

Střecha domu slouží zároveň jako kořenová čistírna vody. „Díky bakteriím v substrátu střecha pomáhá čistit odpadní vodu, která se pak vrací do domácnosti pro potřeby splachování a zalévání. Kořenová čistička tak ročně ušetří až 50 procent vody. Střešní porost navíc tepelně stabilizuje prostředí vnitrobloku a chrání střechu domu před UV zářením,“ uvedl majitel domu Michal Šperling. Stavba energeticky dosahuje A třídy, do které jsou zařazeny domy s nejnižší náročností.

„Nelíbilo se mi bydlet v bytě a neustále se dohadovat s družstvem. Vždycky jsem chtěl bydlet někde, kde budu mít vlastní kompost, něco si vypěstuji a budu mít klid. Po nějaké době jsem navštívil kamaráda, který má postavený dům ve vnitrobloku na Pankráci, a to mě zaujalo. Začal jsem hledat podobné pozemky a jeden z nich byl na Letné,“ přiblížil Šperling v rozhovoru pro enviweb.cz, kde vznikla myšlenka bydlet na pražské Letné.

Dům je postavený z vápenopískových cihel, na kterých je čtyřiceticentimetrová izolace a dřevěná fasáda. Celkově trvala výstavba jedenáct měsíců.

„Protopíme 6 000 korun ročně. Máme velkou akumulační nádobu, kterou v létě ohřívá fotovoltaika a v zimě je dotápěná plynovým kotlem nebo nízkoemisní krbovou vložkou. Fotovoltaika pracuje skvěle od dubna do září. Součástí domu je i rekuperace. Ta je napojená na zemní výměník v hloubce 2,5 metru, z něhož vedou čtyřicet metrů dlouhé trubky. Během léta to vzduch trošku ochlazuje a v zimě zase ohřívá,“ pokračoval Šperling. Celkové náklady na provozu domu jsou podle něj 1 200 korun.

„S kořenovou čistírnou jsme také moc spokojení. Díky ní můžeme využívat recyklovanou vodu celoročně. Navíc během léta celá střecha kvete, přitahuje včely a motýly, a tak prospíváme městskému prostředí,“ doplnil Šperling.

Scroll to Top