Euro.cz: Voda by měla kompletně přejít pod ministerstvo životního prostředí

blank

Podle portálu euro.cz se mezi ministerstvy zemědělství a životního prostředí chystá velká rošáda. V nové vládě by měl údajně agrární resort zodpovídat za vše, co souvisí s půdou, a voda by měla přejít pod úřad spadající pod Richarda Brabce.

V České republice se dlouhodobě objevují hlasy, aby voda spadala pod jeden sektor. Na to také například pro server vodarenstvi.cz během listopadové konference Provoz vodovodů a kanalizací 2017 upozorňoval ředitel SOVAK ČR Oldřich Vlasák.

„Do oblasti vody zasahuje nejméně pět ministerstev a jejich součinnost není koordinována. V tomto případě bychom uvítali určitý druh centralizace. Například pokrytí vodárenství jedním ministerstvem,“ nahlédl do možné budoucnosti Oldřich Vlasák a doplnil, že řešením rozhodně není atomizace oboru.

Portál Euro.cz ale informoval, že v případě popisované rošády mezi ministerstvy by se jednalo o nevýhodnou směnu. „V praxi totiž zemědělství bude nově zodpovědné jen za pár vyhlášek navíc, pod zelený resort přejdou všechna Povodí, státní podniky, kterými každoročně protečou stamiliony korun na údržbu tuzemských toků. Dále výstavba protipovodňových opatření a dohled nad vodárenstvím, tedy lukrativním odvětvím, ze kterého odtékají z Česka miliardy zahraničním vlastníkům,“ uvedlo Euro.

Scroll to Top