Lyžařská sezona na Novojičínsku ohrožena, Svinec nemá vodu na zasněžování

blank

Areál Lyžařského klubu Svinec na Novojičínsku ročně navštíví zhruba deset tisíc lyžařů. Nyní však mají problém. Na technické zasněžování není v nádrži Čerťák dostatek vody. Rybáři teprve před několika dny mohli provést výlov, a to ještě museli několik kubíků vody nechat odčerpat. 

„Až pak můžeme odstranit vadné šoupě spodní výpusti, a tím úplně nádrž vypustit. Do jara necháme vyměnit nefunkční šoupátko spodní výpusti. Dále bychom chtěli odtěžit sediment z nádrže, opravit bezpečnostní přeliv a další nefunkční zařízení,“ informovala Deník mluvčí Lesů ČR Eva Jouklová.

Správce rybníku dostane kompletní seznam prací, až bude nádrž úplně bez vody. „Pak bude možno řádně prohlédnout a stanovit přesný rozsah oprav. Poté bude zpracována projektová dokumentace. Dá se předpokládat, že opravy skončí a nádrž se napustí nejdříve v roce 2019,“ potvrdila Jouklová

Lyžařský klub Svinec se však bez umělého zasněžování neobejde a absence vody v Čerťáku pro něj znamená velké komplikace.

„Buď napadne přírodní sníh řádově 50 centimetrů, na který může vyjet rolba a upravit ho, druhá varianta je ta, že se z nějakých zázračných důvodů navýší hladina Čerťáku, co tedy není v plánu provozovatele, ale stát se to může, a pak bychom využili zasněžování,“ vysvětlil šéf klubu Pavel Andrýsek, který sice rozumí tomu, že je třeba nádrž opravit, ale nelíbí se mu, že sportovní klub Lesy ČR informovaly příliš pozdě. „Lesy ČR se zachovaly opravdu neseriózně, protože nám to oznámily až 15. srpna. My jsme veškeré investice na novou sezonu provedli zbytečně,“ konstatoval Andrýsek. Sportovci z oddílu budou zřejmě trénovat v areálu v Tošovicích.

Městský úřad v Novém Jičíně zatím nepotvrdil, že by se opravy nádrže protáhly až do roku 2019. „Zatím nám Lesy ČR oficiálně řekly pouze to, že budou na Čerťáku opravovat šachtu a uskuteční se vypouštění. K tomu, aby mohli dělat další práce, musí Lesy ČR zpracovat projektovou dokumentaci, a tu nám předložit. K těmto krokům ještě nedošlo. Nic nám ještě nepodali a je to ve stádiu úvah, “ sdělila vedoucí odboru Eva Bártková.

Například ve středočeském Monínci odstartovala lyžařská sezona již 25. října. Provozovatelé areálu jako první v tuzemsku využívají speciální zasněžovací techniku Snowfactory, která je závislá primárně na dvou zdrojích, vodě a vzduchu. Kvůli umělému zasněžování se však dostávají vlekaři pravidelně do sporu s vodohospodáři.

Zdroj: Novojičínský deník 

Foto: Turistický atlas 

Scroll to Top