Bronislav Špičák: SVS se snaží ceny vody stabilizovat a daří se jí ...

blank

Za tisíc litrů pitné vody obyvatelé severočeského regionu zaplatí v příštím roce 98,67 Kč, tedy jen o 37 haléřů více než letos. O ceně vodného a stočného pro rok 2018 hovořil generální ředitel Severočeské vodárenské společnosti Bronislav Špičák. V nezměněné podobě publikujeme rozhovor, který Špičák poskytl portálu libereckenovinky.cz. 

V příštím roce zaplatíme za kubík vody o 37 haléřů více než letos. Pokryje tento nárůst ceny vůbec inflaci? 

Přestože investice do obnovy a oprav stále rostou, SVS se snaží vývoj ceny vody stabilizovat a daří se jí to – meziroční změny v ceně vodného a stočného jsou minimální. Inflace se dlouhodobě pohybuje kolem 2,5 %, oproti tomu nárůst ceny vody představuje pouhých 0,4 %. Takže inflaci nepokryje. I tak si ale můžeme tento postup dovolit, a to díky soustavné racionalizaci procesů jak na straně SVS, tak na straně SčVK. Dalším aspektem je i snížení kalkulačního zisku o 13 %. 

Z čeho SVS při stanovení ceny 98,67 Kč vycházela? 
Cena vody pro rok 2018 reflektuje jeden z hlavních požadavků našich akcionářů, tedy 458 měst a obcí, na obnovu vodárenskéinfrastruktury, která byla na území Ústeckého i Libereckého kraje historicky dlouhodobě podinvestovaná. Princip cenotvorby je každoročně stejný – kromě nutné obnovy vodohospodářského majetku zohledňujeme i aktuální vývoj spotřeby vody a právě inflaci. Cena zároveň respektuje doporučení Světové zdravotnické organizace a Světové banky na tzv. sociální únosnost ceny vody, podle něhož by vodné a stočné neměly převýšit 2 % průměrného příjmu domácností. 

Jak si stojí severní Čechy v porovnání ceny vody s ostatními regiony? 
V rámci ČR najdeme dražší i levnější regiony, objektivně ale nelze cenu vody mezi jednotlivými oblastmi kvůli odlišným podmínkám příliš porovnávat. Cena vody v severočeském regionu odráží reálné náklady spojené s její výrobou, odkanalizováním a čištěním. SVS je největší vodárenskou společností na území ČR a stará se o více než 13 000 kilometrů vodovodů a kanalizací. Značnou část této infrastruktury zdědila po roce 1989 v zanedbaném stavu a ročně musíme do obnovy investovat stovky milionů korun – jen v roce 2017 to bylo přes 1,3 miliardy korun. To se v ceně, pokud ji města a obce nechtějí dotovat, musí samozřejmě odrazit. Důležitý je i fakt, že cena je solidární, tedy jednotná pro celé území působnosti SVS. Obyvatelé měst i venkovských oblastí platí za vodu stejně, aniž by se zohledňovaly rozdíly v reálných nákladech mezi jednotlivými místy. 

Co tvoří největší položku ve struktuře ceny vody
Více než čtvrtinu ceny vody představují poplatky odváděné státu, zhruba 40 % tvoří náklady na provoz a opravy, které provádí provozovatel vodovodů a kanalizací. SVS jako vlastníkovi infrastruktury z ceny vody zůstává jen 35 %, které využívá na reinvestice do obnovy majetku. 

Je dražší pitnou vodu do domácností dodat, nebo ji potom použitou vyčistit? 
Vychází to téměř stejně. Nákladově je o něco dražší vodu do pitného stavu upravit a do domácností dovést. Z avizované ceny 98,67 Kč připadá 49,98 Kč na dodávky pitné vody a 48,69 Kč na její odkanalizování. Při průměrné denní spotřebě vody 89 litrů na obyvatele nás tak dodávka pitné vody přijde na 4,45 Kč za den a za její odkanalizování zaplatíme denně 4,33 Kč. Ve srovnání s ostatními výdaji to rozhodně není mnoho, zvláště pokud si uvědomíme, že nám z kohoutků teče kvalitní pitná voda, která je mnohdy lepší než ta balená z obchodů. 

Takže podle vás voda není drahá? 
Rozhodně není. Lidé v Česku berou kvalitní pitnou vodu z kohoutku jako naprostou samozřejmost, zkusme na ni ale nahlížet i jako na strategickou surovinu a omezený přírodní zdroj. Ve spotřebním koši českých domácností tvoří výdaje na vodu nejmenší položku ze všech energií. Představují cca 1,6 %, zatímco výdaje na plyn 3,3 % a výdaje na elektřinu 4,8 %. Roční výdaje za osobu za vodné a stočné představovaly v roce 2016 podle Českého statistického úřadu 2 023 korun, což je asi polovina výdajů na plyn (4 199 Kč) a třetina výdajů na elektřinu (6 032 Kč). Výdaje na vodu jsou tak paradoxně srovnatelné třeba s výdaji na alkoholické nápoje (1 928 Kč) nebo tabák (1 743 Kč). Považovat vodu v tomto kontextu za drahou tedy opravdu nelze. 

Scroll to Top