Ve Vsetínské Bečvě rapidně ubylo pstruhů potočních

blank

Vsetínská Bečva a její přítoky se potýkají s úbytkem populace pstruha potočního. Mluvčí vsetínské radnice Adéla Kousalová uvedla, že tento druh se stává v českých tocích velkou vzácností. O podmínkách pro ryby jednala ve Vsetíně komise životního prostředí s místními rybáři.

 „Do 90. let 20. století byla populace pstruha potočního mohutná, byly jich plné potoky i Bečva, v 90. letech stagnovala a od roku 2000 začalo ryb a hlavně pstruhů ubývat. Nyní je vidět v potoce pstruha potočního téměř zázrak,“ uvedl člen komise a biolog Ludvík Schmidt.

Rybáři jsou bezmocní. „Důvodem jsou vybetonovaná koryta, splávky, pod nimiž se ryby nemohou ukrýt. V tocích je obecně málo vody, a ta, která tam je, rychle odteče. Na ryby útočí i predátoři, objevili jsme i u nás pobytové znaky vyder,“ řekl hospodář vsetínských rybářů Roman Veselý, kteří do potoků ročně vysadí zhruba 450 000 plůdků pstruha.

Hydrobiolog ze správy Chráněné krajinné oblasti Beskydy Miroslav Kubín přiblížil, že v tocích chybí zejména správně vybudované splavy, pestrost dna, tůňky nebo úkryty, kde by se ryby ukryly před predátory. Podle Kubína jsou také problémem klimatické změny.

 „Chtěli bychom být iniciátorem změn, které by vedly k zlepšení podmínek pro život a chov tradičních druhů ryb. Možnou variantou je hledání prostředků z vyhlášených dotačních programů na podporu životního prostředí, díky nimž by se například mohly zafinancovat stavby splávků, které by umožnily rybám úkryt v Semetínském či Jaseneckém potoce. Ty totiž byly historicky chovnými potoky a měly by se jimi opět stát,“ doplnil místostarosta Vsetína Tomáš Pifka.

Vsetínská Bečva pramení ve Vsetínských vrších v nadmořské výšce 910 metrů. Protéká například obcemi Velké Karlovice, Karolinka, Nový Hrozenkov nebo Halenkov.

Zdroj: ekolist.cz 

 

 

 

 

Scroll to Top