František Kožíšek : Lidé často hodnotí vodu jen podle návyku nebo důvěry

blank

Portál rozhlas.cz oslovil experta ze Státního zdravotního ústavu Praha Františka Kožíška a hovořil s ním na téma kvality pitné vody. Podle odborníka je nezávadná voda ta, u které spotřebitelé oceňují estetické kvality a chuť.

„Pokud v barelu stojí voda příliš dlouho, může se s ní leccos dít. Teplo a světlo může změnit její chuť, občas i zelená. Na stěnách totiž narostou řasy. A pokud si na takový barel posvítíte, je voda opravdu krásně zelená. Taky ale závadná,“ řekl rozhlasu Kožíšek.

Kvalitní voda by měla obsahovat zejména vápník, hořčík, hydrouhličitany a další prvky jako sírany, chloridy, sodík nebo helium.

„Pokud ji zbavíte minerálních látek, tak vám taková destilovaná voda nejen nebude chutnat, ale také vám časem poškodí zdraví. I v takové vyspělé zemi, jako je Švédsko, kde je dostatek kvalitní a bohaté stravy, hraje hlavní roli právě složení vody,“ uvedl dále Kožíšek, podle kterého vnímají spotřebitelé každou náhlou změnu chuti vody velmi citlivě.

Na kvalitu vody by lidé měli upozornit dodavatele, což je konkrétní vodárenská společnost, v případě neúspěchu podnětu u krajské hygienické stanice.

Foto: lidovky.cz

Scroll to Top