Vranovská přehrada se stala atrakcí díky procházkám po vysychajícím korytu

blank

Z nádrže na Vranově odtéká více vody, než do ní přitéká. Místo široké vodní hladiny teď ve známé rekreační oblasti zůstává vysychající koryto. Podle starosty Vranova nad Dyjí je to sice mimořádná zajímavost, kterou umocňují obavy, co bude dál.

„Je to špatné. Máme tu nedostatek podzemní vody, a pokud bude hladina přehrady rapidně klesat, můžeme se dočkat problémů,“ řekl deníku Metro starosta Lubomír Vedra, který pravidelně sleduje přítok vody z Rakouska a množství dešťových srážek. Podle Vedry si mnoho lidí dává úbytek vody do souvislosti s opravou přehrady. „To ale nemá spojitost. Je za tím sucho. Třeba přítok Želetavky je kolem dvou kubíků, ale odtéká přes tři kubíky,“ vysvětluje starosta.

V oblasti by bez soustavy přehrad podle mluvčího Povodí Moravy Petra Chmelaře klesla hladina řeky Dyje i jiných toků pod úroveň, která je nutná pro přežití vodních živočichů. Například minulý týden byla hladina v nádrži na kótě 338,75 metru nad mořem. Zásobní prostor tak zůstal po suchém létu naplněný zhruba na 52 procentech. Hladinu Dyje dotovala Vranovská přehrada do konce října.

„Zajišťujeme nejen odběr pitné vody pro Znojmo. Voda z nádrže zajišťuje i minimální průtoky v Dyji a významné odběry pro zemědělce,“ doplnil mluvčí Petr Chmelař.

Vodní nádrž Vranov byla vybudována v letech 1930-1933. Přehrada je dlouhá asi 30 kilometrů a zasahuje až do údolí Želetavky. Nádrž uzavírá pomyslnou tabulku desíti největších přehrad v České republice.

Foto: Deník Metro 

Scroll to Top