SmVaK Ostrava v roce 2018 do vodohospodářské infrastruktury vloží 750 milionů korun

blank

Nejvýznamnější vodárenská společnost v Moravskoslezském kraji bude v příštím roce investovat stovky milionů korun. Přes půl miliardy korun půjde do obnovy a rozvoje infrastruktury, dalších více než 220 milionů korun do oprav. Představenstvo také schválilo novou výši vodného a stočného, která bude od 1. ledna činit 81,07 koruny. Znamená to zvýšení o 2,97 %. I tak ale zůstává cena pod republikovým průměrem. Uvedl to mluvčí společnosti Marek Síbrt.

„V kalkulaci vodného a stočného pro příští rok se odráží vývoj nákladů například v nutnosti financovat plán obnovy a oprav vodohospodářské infrastruktury, v nárůstu ceny surové vody odebírané od státní organizace nebo v personální oblasti. Naše politika udržuje dlouhodobě výši vodného a stočného několik korun pod celorepublikovým průměrem. Cílem je nadále poskytovat našim zákazníkům vysoce kvalitní služby v požadovaném rozsahu za přiměřené ceny,“ sdělil generální ředitel společnosti SmVaK Ostrava Anatol Pšenička.

Za vodné zaplatí odběratelé na Frýdecko-Místecku, Karvinsku, Novojičínsku a Opavsku 42,64 korun za metr krychlový, cena za odvádění a čištění odpadních vod pak bude nově 38,43 korun. U vodného to nově znamená meziroční rozdíl 1,23 koruny a stočného 1,11 korun. V důsledku se jedná o 2,34 koruny, což znamená zvýšení o 2,97%.

„Cena je věcně usměrňována a regulována. Klíčovou roli zde hraje ministerstvo financí. Legislativa nám jednoznačně udává, co můžeme do kalkulace výše vodného a stočné zahrnout, a co nikoliv. Je třeba také dodat, že zhruba 40 procent našich nákladů, které musíme zahrnout do ceny, tvoří daně, poplatky a odvody směřující do veřejných rozpočtů. V našem regionu je navíc cena vody dlouhodobě několik korun za kubík pod celostátním průměrem,“ řekl před několika dny v rozhovoru pro deník Právo Anatol Pšenička, podle kterého může být Moravskoslezský kraj na systém zásobování pitnou vodou hrdý. SmVaK Ostrava počítají, že v roce 2018 utratí v oblasti kanalizací a čistíren 184 milionů korun a za opravy 101 milionů. „Probíhat budou také významné investiční akce na rekonstrukci vodovodních řadů v městech a obcích Moravskoslezského kraje, které dosáhnou hodnoty přesahující 183 milionů korun, na opravy je naplánováno dalších téměř 83 milionů korun. 95 milionů korun budou představovat investice do páteřního systému zásobování pitnou vodou – Ostravského oblastního vodovodu, téměř 33 milionů navíc půjde do plánovaných oprav,“ přiblížil dále plány SmVaKu Ostrava Marek Síbrt. Rekonstrukce stavební části haly filtrů se nevyhne například Úpravně vody v Nové Vsi a vylepšen bude rovněž přívodní řad přes Odru na trase Záhumenice – Bělá.

Společnost Severomoravské vodovody a kanalizace Ostrava je největším dodavatelem pitné vody ve více než milionovém Moravskoslezském kraji a patří mezi nejvýznamnější vodárenské firmy působící v České republice.

Scroll to Top