Klíčové rozhodnutí pro Královehradecký kraj: Nádrž v horách, nebo rozsáhlá rekonstrukce páteřního ...

blank

Co bude efektivnější pro boj proti suchu ve východních Čechách? Komplexní oprava sítě, nebo stavba nové přehrady? Zatím to vypadá na řešení v podobě modernizace 72 kilometrů dlouhého potrubí. Do konce listopadu má vzniknout ministerská studie, která se bude věnovat nejschůdnějším variantám. Postupná oprava páteřního přivaděče by si vyžádala 1,7 miliardy korun, přehrada na Zdobnici v Orlických horách až 11 miliard.

„Přehrada je zbytečná. Rekonstrukce páteřní vodovodní sítě je nadregionální prioritou, na kterou musí přispět i stát, protože ta soustava je unikátní v celé republice. Navíc náklady na její opravy jsou oproti přehradě úplně směšné,“ upozornil ekolog a krajský zastupitel Martin Hanousek.

Objevily se i názory z protipólu. „To, že přehradu Pěčín v tuto chvíli nepotřebujeme, ještě neznamená, že generace po nás ji v budoucnu rovněž nebudou potřebovat. Rekonstrukce, obnova a udržování stávající sítě vodárenské soustavy je povinností těch, kteří ji vlastní, a její oprava se s přehradou nevylučuje. Naopak mohou tvořit synergii,“ uvedl se krajský radní Karel Klíma.

Proti nádrži se vyslovil i předseda lidovců a poslanec Pavel Bělobrádek. „Stavba přehrady je poslední řešení pro případ, že nebudou šetrnějším způsobem zajistitelné zdroje pitné vody pro období klimatické změny. Zbytečnou přehradu jistě nechceme.“ Se stavbou ale souhlasí poslanec SPD Zdeněk Podal nebo ministr zemědělství Marián Jurečka.

Krajská lídryně hnutí ANO Klára Dostálová k diskuzi kolem vodního díla vybízí. Podle ní nebyly vyčerpány všechny možnosti boje se suchem, aniž by se muselo stavět. Dostálová také uvedla, že je nutné sestavit pracovní skupinu, která lidem v kraji zprostředkuje podstatné informace.

Zástupci VAK Hradec Králové a VAK Náchod se shodli, že životnosti páteřního potrubí je na konci a jeho oprava by měla začít co nejrychleji. Obě společnosti už dokončují projektovou přípravu pro první desetiletou etapu prací, na kterou by bylo potřeba 283 milionů korun. Podle hradeckého primátora Zdeňka Finka je hlavní výhodou přivaděče dostatečná kapacita přírodních zdrojů a přívodních řadů propojující skupinové vodovody Hradce Králové, Pardubic, Chrudimi a Náchoda. Dalším plusem je průtok pitné vody oběma směry.

„Jedná se o strategickou stavbu vodohospodářské infrastruktury v ČR. Proto je povinností státu, aby se na modernizaci zásadně podílel. Nesmíme nechat situaci dojít do stavu, kdy by se přivaděč porouchal a statisíce lidí by se tak ocitly bez pitné vody. Zahájit modernizaci přivaděče musíme obrazně řečeno zítra, protože pak už bude pozdě,“ prohlásil před několika týdny starosta Náchoda Jan Birke.

Zdroj: idnes.cz 

Ilustrační foto

Scroll to Top