Policie vyšetřuje znečištění lagun u Hradce Králové, podzemní vody prozkoumají hydrologové

blank

Před několika dny začali kriminalisté řešit případ zapáchajících lagun u Labe. Předpokládají, že se může jednat o trestný čin poškození a ohrožení životního prostředí. ČTK to sdělila Iva Kormošová z hradeckého krajského policejního ředitelství.
„Poté, co budeme mít všechny znalecké posudky, zřejmě obviníme právnickou, či fyzickou osobu. Není ještě jasné, jestli za znečištění může firma nebo jednotlivec. Není ani jasné, jestli šlo o úmysl,“ uvedla Kormošová. ČTK zjistila, že se ropná jezírka nachází u areálu jedné z firem poblíž hradecké výpadové cesty na Pardubice. Samotná společnost se k případu nechtěla jakkoliv vyjadřovat.
„Jde pravděpodobně o šest lagun ropných látek na území o rozloze 50 krát 30 metrů. Je tam vypálená vegetace a stromy jsou do výše asi půl metru znečištěné mazlavou hmotou,“ doplnila Kormošová.
Policisté a pracovníci odboru životního prostředí odebrali vzorky zeminy, které odeslali ke znaleckému zkoumání. Na místo budou povolaní i hydrologové, jejichž úkolem bude zjistit, jestli došlo ke kontaminaci podzemní vody a jaký dopad má situace na životní prostředí.

Scroll to Top