Krajský soud v Brně rozhodl, že pronájem infrastruktury Veolii na Prostějovsku byl ...

blank

Podle soudu přišly obce na Prostějovsku o desítky milionů korun. Před jedenácti lety pronajaly vodohospodářskou infrastrukturu koncernu Veolia. Soud také zrušil usnesení valné hromady Vodovodů a kanalizací Prostějov o pronájmu. Vodárny s verdiktem nesouhlasí.

Vodovody a kanalizace Prostějov rozhodly v lednu 2006 o tom, že část podniku prodají a pronajmou dnešní Moravské vodárenské ze skupiny Veolia. Soud však uvedl, že se jednalo o nevýhodný krok. „Soud má za to, že schválením uzavření smluv na valné hromadě došlo k porušení obchodního zákoníku, neboť smlouva o prodeji a nájmu infrastruktury je nevýhodná a působí akcionářům ztrátu,“ konstatovala soudkyně Hana Klimešová.

Soud vycházel ze dvou znaleckých posudků a podle Klimešové bylo jasně prokázáno, že uzavřením smluv vznikla společnosti majetková újma. Jeden posudek vyhodnotil také to, že kdyby k prodeji a pronájmu části majetku nedošlo, mohly být zisky vodáren vyšší až o 80 milionů korun.

„Je to docela složitý problém, protože Moravská vodárenská tady podnikala, platila zaměstnance, měla zisky i náklady a generovala spoustu dalších vztahů, závazků a pohledávek. To, co bylo, vrátit nelze, ale v každém případě by se měly vyrovnat škody,“ sdělil například opoziční zastupitel Aleš Matyášek.

S rozhodnutím soudu nesouhlasí šéf představenstva Vodovodů a kanalizací Prostějov Miroslav Hanák. Ten byl ve funkci i před jedenácti lety. Podle něj byly prostějovské vodárny v roce 2006 zadlužené a strategický partner jim přinesl jistotu a možnost rozvoje. „Z Moravské vodárenské jsme okamžitě dostali v hotovosti 230 milionů, z nichž nám dnes v polovině pronájmu zbývá uhradit zhruba 150 milionů. Bez ohledu na to jsme dostali celkem 1,2 miliardy na investice, opravy a obnovu. V tak dobrém stavu byla infrastruktura jen v roce 1906, když byla vybudovaná, a ztráty jsou tak malé, že už je ani nesledujeme,“ uvedl Hanák.

V klidu mohou zůstat odběratelé. Cenu vody totiž rozsudek nijak neovlivní. S verdiktem nesouhlasí ani největší akcionář vodáren, kterým je město Prostějov. „Podle našich právníků se soud vůbec nevypořádal s našimi důkazy a věc správně neposoudil. Dal jen na znalecké posudky a tím nepostupoval ústavně,“ prohlásil náměstek primátorky a místopředseda představenstva vodáren Jiří Pospíšil. Společnost se proti rozhodnutí soudu odvolá k Vrchnímu soudu v Olomouci.

„Rozhodnutí soudu v žádném případě nemá vliv na současnou spolupráci společností Vodárny a kanalizace Prostějov a Moravská vodárenská. Budou i nadále spolupracovat a pokračovat v modernizaci infrastruktury a ve zlepšování služeb,“ dodala mluvčí Moravské vodárenské Markéta Bártová.

Zdroj: idnes.cz

Scroll to Top