Úřad pro ochranu hospodářské soutěže přezkoumá vlastnické změny ve vodárnách

blank

ÚOHS začal zkoumat změny, které nastaly ve společnosti Severočeské vodovody a kanalizace. Úřad vede zjednodušené řízení a schválení transakce se předpokládá na přelomu listopadu a prosince.

Severočeská vodárenská společnost zaplatí francouzskému koncernu Veolia za padesátiprocentní podíl v Severočeských vodovodech a kanalizacích téměř 2 miliardy korun. SVS vlastní 458 obcí a měst v Ústeckém a Libereckém kraji. Od ledna 2019 tak získá plnou kontrolu nad vodárenskou infrastrukturou.

Okolnosti prodeje podílu v Severočeských vodovodech a kanalizacích komentoval s podivem například známý advokát Tomáš Sokol.

„Akcionáři, kteří odhlasují, že jejich společnost smí uzavřít kupní smlouvu s cenou, kterou ale nesmějí znát, jsou buď slepě důvěřiví anebo šílení. Nejspíš oboje. Ovšem pouze v případě, že jsou sami akcionáři a nejednají za nikoho jiného než za sebe. Pokud je ale akcionářem někdo jiný, pak ten, kdo za něj takto naslepo hlasuje, má velmi slušnou šanci, že k oběma zmíněným přívlastkům záhy přibude třetí. Zločinec. Přesněji pachatel trestného činu dle § 220 trestního zákoníku. Porušování povinnosti při správě cizího majetku. Tedy pokud se mu při hlasování naslepo nepodaří trefit cenu obchodního podílu, v tomto případě akcií, která je správná. Tedy odpovídá aktuální tržní ceně podílu-akcií,“ uvedl Sokol před několika měsíci.

Scroll to Top