Petice za záchranu vodního zdroje míří do senátu

blank

U Moravského Písku se má těžit štěrkopísek. Slovní hříčka je však možná jediná, nad kterou se může usmát petiční výbor, který bojuje za záchranu vody, jenž může být vlivem těžby ohrožena. Iniciativa už předala petiční archy čítající přes deset tisíc podpisů předsedovi ústavě-právního výboru horní komory parlamentu Miroslavu Antlovi.

„Máme tak záštitu, že veřejný zájem na pitné vodě je skutečně politickým tématem. Petice bude nejdříve projednaná v komisi pro rozvoje venkova a zemědělství. Dosažený počet podpisů splňuje i podmínku pro na veřejné slyšení v Senátu,“ uvedla senátorka za Hodonínsko Anna Hubáčková. Politička proti plánu dobývat štěrkopísek na hranici Jihomoravského a Zlínského kraje dlouhodobě bojuje. „Je to skutečné ohrožení. Náhradní zdroje vody pro naše území prostě nemáme,“ zdůraznila senátorka.

V nejbližší době se pravděpodobně ještě těžit nezačne. „S ohledem na zásadu hospodárnosti a také princip předběžné opatrnosti náš úřad řízení přerušil do doby, než padne rozhodnutí o přezkumu podnětu,“ sdělil předseda Obvodního báňského úřadu Jan Brothánek.

Vodohospodáři z Hodonína už napadli stanovisko nutné pro posuzování vlivu těžby na životní prostředí. Jejich výhrady řeší ministerstvo životního prostředí. „Se závěrem, že stanovisko bylo vydané v rozporu s právními předpisy, jsme se neztotožnili,“ informoval ředitel rezortního odboru Evžen Doležal. Těžební společnost František Jampílek je názoru, že činnost nepoškodí životní prostředí ani zdraví obyvatel v oblasti.

Scroll to Top