Ozbrojenci chránili úpravnu vody

blank

Mezi Jarcovou a Valašským Meziříčím začalo čtyřdenní cvičení členů aktivních záloh armády, policie, hasičů a zdravotníků. Na Valašsku jednotky nejprve simulovaly přepadení úpravny vody. Čtyři útočníci napadli objekt neznámými chemikáliemi.  

„Armádní plukovník a velitel Krajského vojenského velitelství ve Zlíně Petr Potyka bedlivě sleduje počínání svých mužů. V tu chvíli už vojáci na hlídce informují kolegy přímo v areálu úpravny a zároveň štáb. Kromě viditelné akce se rozjíždí ještě další. Informace míří ke všem složkám integrovaného záchranného systému. Střelba ze samopalů, vzor 58, zní civilistům v úterním dopoledni poněkud nepatřičně a překvapí pár místních, kteří jdou po cyklostezce mezi Jarcovou a Meziříčím,“ popsala scény přímo v dějišti cvičení redaktorka Mladé fronty DNES.

Armáda na Valašsko pozvala 57 příslušníků aktivních záloh. Ti by mohli být v případě akutní potřeby nasazeni do akce. Takzvané záložáky doplňuje pět profesionálních vojáků. Na místě jsou také záchranáři a policie. Jejich přítomnost posiluje především vzájemnou komunikaci mezi jednotlivými složkami.

Například ve Zlínském kraji registrují poměrně velký zájem dobrovolníků o vstup do aktivních záloh. Stav je v současnosti naplněný zhruba z 80 procent.

Obdobné cvičení se konalo v červnu na hrázi vodního díla Švihov (Želivka). Do Soutic na Benešovsku se sjelo 140 členů pěší roty Aktivních záloh Krajského vojenského velitelství Praha. Společně s nimi se cvičení zúčastnily složky integrovaného záchranného systému.

Do zkušební akce byli zapojeni profesionální hasiči z Benešova, Vlašimi nebo Zruče nad Sázavou a protichemická jednotka z Kamenice u Týnce nad Sázavou. Podle benešovského hasiče Martina Kučery například odebírali vzorky vody, do které v rámci cvičení vhodili neznámí pachatelé nebezpečnou látku. Úkolem hasičů bylo zabezpečit okolí a postavit dekontaminační stanici.

 

Scroll to Top