Nové prostory k rekreaci po těžbě štěrkopísku na jihovýchodní Moravě

blank

Zatímco budoucnost plánované těžby štěrkopísku u Moravského Písku na pomezí Jihomoravského a Zlínského kraje je zatím ve hvězdách, tak na několika jiných místech v oblasti bude těžba v dohledné době definitivní minulostí. Například prostor u Spytihněvi na Uherskoostrožsku mohou nově využít rekreanti.

V novém roce plánuje těžební firma Cemex předat část z 80 hektarů vodních ploch a břehů Napajedlům. Práce tam probíhaly několik desítek let. Podobně dlouhodobý je však i proces rekultivace krajiny. „V severní části upravujeme břehy, vysadili jsme pět tisíc stromků, které budou za pět šest let vzrostlé. Máme tady i kousek lužního lesa a plánujeme dál,“ vyjmenoval výrobní manažer firmy Cemex Stanislav Fojtů.

Podle mluvčího Českého báňského úřadu Bohuslava Machka je sanace a rekultivace míst po těžbě šterkopísku relativně jednoduchou záležitostí. „Ložiska se sama průběžně zavodňují, firma pak má většinou za povinnost hlavně zabezpečení případných svahů,“ přiblížil Machek.

Společnost Dobet se věnovala těžbě mezi Uherským Ostrohem a Ostrožskou Novou Vsí zhruba padesát let. Činnost ukončila před rokem. „Rekultivaci jsme ukončili také. Upravovali jsme břehy a sázeli stromky přesně podle plánu,“ konstatovala jednatelka Marie Háblová.

Připomínáme, že petiční výbor, podle kterého může plánovaná těžba u Moravského Písku ohrozit vodní zdroj pro desítky tisíc obyvatel, již zaslal archy předsedovi ústavě-právního výboru horní komory parlamentu Miroslavu Antlovi.

„Máme tak záštitu, že veřejný zájem na pitné vodě je skutečně politickým tématem. Petice bude nejdříve projednaná v komisi pro rozvoje venkova a zemědělství. Dosažený počet podpisů splňuje i podmínku pro na veřejné slyšení v Senátu,“ uvedla senátorka za Hodonínsko Anna Hubáčková. Podle těžební společnosti František Jampílek činnost nepoškodí životní prostředí ani zdraví obyvatel v oblasti.

Zdroj, foto: idnes.cz 

Scroll to Top