Vyřeší dlouhodobé problémy s pitnou vodou v Lysé nad Labem studna v ...

blank

Devítitisícovou Lysou nad Labem na Nymbursku dlouhodobě trápí kvalita pitné vody. Ve studni v areálu Kovony se prováděly testy kvality vody už v loňském roce. Radnice se chystá zdroj koupit a na přilehlém pozemku postavit úpravnu vody. 

Vedení Lysé nechalo v létě prozkoumat další čtyři vzorky vody, které odebralo ze studny v areálu Kovony. Výsledky prokázaly, že zdroj je velmi kvalitní. Připojení do městské sítě by pro domácnosti znamenalo významné zlepšení kvality dodávané vody. Starosta města Karel Otava uvedl, že specializovaná společnost doporučuje postavit jednostupňovou úpravnu vody s akumulační nádrží a čerpací stanici, která by umožnila dodávku vody do sítě.

Vedení nyní jedná o převzetí zdroje a nutných výkupech nezbytných pozemků v okolí. Karel Otava věří, že se Lysé podaří získat dotace od ministerstva životního prostředí.

Kromě kvality pitné vody trápí město také její objem. Rok co rok totiž Lysá bojuje s nedostatkem. „Z důvodu zvýšeného odběru vody v posledních dnech, které je způsobeno napouštěním bazénů a častým zaléváním, prosím občany, aby s vodou šetřili. Ve vodojemu je jí velmi málo. Výkon čerpadel je při takto vysokém odběru nedostačující,“ upozorňoval například v červnu tehdejší starosta Jan Burian. Po napojení nového vodního zdroje do vodojemu musí být odstaveno čerpání filtrované povrchové vody obsahující škodlivé dusičnany a v provozu se již dále nebudou využívat ionexové filtry, které měly snížit hladinu dusičnanů v pitné vodě.

Zdroj: Deník 

 

Scroll to Top