Vodohospodáři na Třebíčsku budou recyklovat vodu a posílí prameniště o nové vrty

blank

Správci vodárenských sítí na Třebíčsku posílí zdroje podzemní vody v Heralticích, začali také připravovat napojení nových vrtů. Součástí plánů jsou i úsporná opatření v podobě recyklace prací vody.

„Nové zdroje jsou připraveny. V pátek proběhlo historické jednání o rozšíření a modernizaci heraltického vodovodu. Začíná projektová příprava,“ uvedl ředitel třebíčské vodárenské společnosti Jaroslav Hedbávný. Letos vydatnost zdroje klesla na historické minimum. Nové vrty zvýší kapacitu o pět vteřinových litrů. „Je to zajímavé množství, znamená to přes 400 kubíků za den. To stačí na zásobování velké obce,“ pokračoval edbávný.

Další vodu navíc přinese takzvaná recyklace prací vody, kterou vodohospodáři podle Deníku používají na propírání filtrů s vápencem, přes které se pramenitá voda filtruje. Při každém praní spotřebují zhruba 50 kubíků vody. „Abychom využili každý kubík, chceme prací vodu upravit a vrátit ji zpátky,“ podotkl ředitel. Obdobná technologie už je využívána v úpravně vody ve Štítarech. Úpravy prameniště v Heralticích by měly začít za rok a budou probíhat za provozu.

Třebíčsko využívá z celkové spotřeby vody zhruba desetinu z podzemních zdrojů. V regionu se ročně spotřebuje 4,5 milionu kubíků pitné vody.

Ilustrační foto 

Scroll to Top