Zemní práce poblíž vodovodních řadů se mohou prodražit

blank

Podzimní vydání čtvrtletníku Z první ruky společnosti Severomoravské vodovody a kanalizace Ostrava přineslo text popisující, jakým způsobem je nutné přistupovat ke stavebním pracím poblíž vodohospodářské infrastruktury. Text přinášíme v plném znění.

Severomoravské vodovody a kanalizace Ostrava každý rok řeší havarijní stavy způsobené překopnutím vodovodních řadů nebo přípojek uložených v zemi. Ve většině případů je zdrojem problémů fakt, že lidé situaci podcení a nenechají si přesně vytyčit průběh podzemního vedení na daném pozemku.

„Jedná se o zhruba pět procent z celkového počtu poruch za rok. V roce 2016 se jednalo o 110 případů. Nejde tedy o zanedbatelný počet. Přitom na podmínku a zároveň povinnost nechat si vytyčit, kudy infrastruktura pozemkem prochází, jsou žadatelé upozorněni v oficiálním stanovisku vydaném naším oddělením vyjadřování,“ říká vedoucí oddělení vodovodů SmVaK Ostrava Roman Bouda.

Ve vyjádřeních k záměrům, které přímo kolidují, případně se mohou přiblížit vodohospodářskému zařízení, jsou přitom uvedeny podmínky, které je nutné dodržet při realizaci stavby. Základním předpokladem je povinnost stavebníka zajistit si na středisku vodovodních sítí společnosti SmVaK Ostrava vytyčení vodohospodářského zařízení v terénu a respektovat ho.

Eliminujte rizika
Pokud stavebník při realizaci ignoruje trasu, kudy zařízení vede, případně o vytyčení vůbec nepožádá, vystavuje se riziku dodatečných nákladů na změnu jeho stavby, případně přeložku zařízení. Nejzávažnějším důsledkem nezajištění si vytyčení zařízení, případně nerespektování jeho průběhu, je přímé  poškození vodohospodářského majetku. Při tom dochází k mimořádnému riziku kontaminace pitné vody v síti nasátím okolní vody z místa poškození. „V těchto případech musí naši pracovníci nad rámec provedení standardních manipulací na síti a odstranění poškození potrubí vyloučit riziko kontaminace vody v síti. To zpravidla spočívá v oddělení postižené části vodovodní sítě, její důkladné dezinfekci, proplachu a odběru vzorků s odvozem do akreditované laboratoře. Ta vyloučí, případně potvrdí na základě výsledků rozboru, zda došlo ke kontaminaci vody. V případě negativního výsledku přistupujeme k neprodlenému obnovení standardní dodávky vody. V případě pozitivního výsledku je nutné neprodleně přijmout další provozní opatření,“ vysvětluje Bouda.

Vysoké postihy
Viníkovi poškození vodovodu nebo vodovodní přípojky se po obnovení standardní dodávky vody účtují dle platného ceníku náklady na veškeré činnosti související s opravou poruchy, veškeré náklady související s odstavením a zprovozněním vodovodní sítě včetně náhradního zásobování a nákladů na rozbory kvality vody (orientační rozbory přímo na síti a rozbory v akreditované laboratoři), stejně jako uniklá voda a voda potřebná pro proplach sítě.
„V konečném důsledku se náklady za nerespektování podmínky na vytyčení našeho potrubí mohou vyšplhat až na několik desítek tisíc korun. Zároveň se viník vystavuje postihu ze strany příslušného vodoprávního úřadu, protože poškození vodovodu nebo kanalizace nebo jejich součástí či příslušenství je podle zákona o vodovodech a kanalizacích klasifikováno jako přestupek s rizikem uložení pokuty až do výše 50 tisíc korun,“ uzavírá Bouda.

Scroll to Top