Významný zdroj v Kuksu je stále bez vody

blank

Obec řeší problém se zdrojem, který zásoboval vodou slavné kaskády v Kuksu. Proražená kaverna zůstává dále prázdná. Informoval o tom Krkonošský deník.

„Jednáme o náhradě s vrtaři, po jejichž práci voda ze zásobárny unikla. Tvoříme opatření, pravidelně se scházíme a diskutujeme,“ řekl starosta Kuksu Jiří Beran. O jeden z vodních zdrojů obec přišla při proražení dna podzemního jezera. K vrtání Kuks nepřizval hydrogeologa, který měl na akci dohlížet. V obci zmizela podzemní voda prakticky přes noc. Odtekla do nižšího podloží, kam už studny nesahají. Domácnosti jsou napojené na obecní vodovod a dodávky nejsou ohrožené. Lidé ale přišli o vodní zdroj, který využívali k zalévání zahrad. Řešením by mohlo být utěsnění vrtu, po kterém by se začala voda v klíčovém místě opět hromadit.

V současnosti vedení Kuksu zvažuje možnosti, které by zajistily vodu alespoň na turisticky oblíbeném Šporkově schodišti. „Stačí se k nějaké další vodě provrtat nebo ji čerpat z Labe. Stále se ale přikláníme k tomu, aby se voda vrátila do původního zdroje. Plánujeme sondy, chtěli bychom kavernu utěsnit a bylo by po problému. Jestli to ale takhle jednoduše půjde, ukáží až další jednání s odborníky. Chceme jednání směřovat k tomu, aby všechna opatření provedl zhotovitel vrtu, který stojí za únikem vody,“ uzavřel Jiří Beran.

Foto: Česká televize 

Scroll to Top