ČEVAK zahájil každoroční čištění hlavních vodojemů

blank

Pracovníci ČEVAKu začali čistit tři hlavní vodojemy, které akumulují pitnou vodou pro České Budějovice. Společnost o tom informovala na svých internetových stránkách.

„Jako první přišel na řadu vodojem Hosín, v příštích týdnech se očisty dočkají i vodojemy ve Starých Hodějovicích a Dubičném. Vodohospodáři zbavují stěny a dno nádrží usazenin a nánosů mechanickou cestou. Hlavní roli při tom hraje tlaková voda a košťata. Pitná voda z čištěné komory vodojemu nejprve musí řízeně odtéct do spotřebiště. Následující den pracovníci komoru vyčistí, poté ji opět zprovozní,“ uvedl ČEVAK.

Během čištění však odběratelé nepocítí žádné změny. Čistí se vždy jen jedna komora. „Z té zbývající i nadále zásobujeme odběratele pitnou vodou. Nedochází tedy k žádnému omezení dodávek. První komora hosínského vodojemu je již vyčištěna. Příští týden začne čištění druhé části,“ stojí dále ve zprávě společnosti. Hosínský vodojem také dodává vodu do vodojemu v Těšíně a obyvatelům slouží od osmdesátých let minulého století. Naposled prošel významnou rekonstrukcí v roce 2012.

ČEVAK rovněž modernizuje čistírnu odpadních vod Hamr. Podle vedoucí útvaru marketingu a komunikace společnosti Jitky Kramářové se vylepšuje biologický stupeň čištění, při kterém hrají nepostradatelnou roli mikroorganismy. Z odpadní vody odstraňují mikroorganismy ve speciálních aktivačních nádržích organické znečištění, dusík a fosfor. Proces se neobejde bez okysličení vody a právě provzdušňovací systém bude v Hamru modernizován.

Scroll to Top