Liberečtí zastupitelé odmítli odkoupit hráz Veseckého rybníka, rekonstrukce se odkládá

blank

Liberec plánuje rozsáhlou proměnu Veseckého rybníku, ale plány na modernizaci komplikují vlastnické záležitosti. Hráz vlastní vodohospodáři, samotný rybník a okolní pozemky patří městu. Na posledním jednání však zastupitelé odkup hráze neschválili. Informoval o tom Deník. 

Náměstek primátora Jan Korytář je pro odkoupení hráze. To by usnadnilo další rozvoj rybníku. Zastupitelé však tento krok neschválili. Zejména opozice poukazovala na to, že vedení Liberce nemá o proměně okolí rybníka ucelenou představu. Korytář následně přiznal, že město ještě propracovanou studií nedisponuje.

Návrh nepodpořil ani primátor Tibor Batthyány, který se hlasování zdržel. Hráz vlastní Povodí Labe, které ji nabízí za dva a půl milionu korun. Celkové zvelebení okolí rybníka by vyšlo na čtrnáct milionů korun. Liberec chce v této souvislosti usilovat o dotaci. Její získání ale komplikují právě nevyjasněné majetkové poměry.

Z pětatřiceti zastupitelů hlasovalo pro odkup hráze osmnáct. Za měsíc proběhne pravděpodobně hlasování znovu. V roce 2014 chtěl Liberec rybník i okolní pozemky převést do vlastnictví vodohospodářů, dnes je situace opačná.

Scroll to Top