Havarovaný jeřáb se stále nachází padesát metrů pod hladinou

blank

Převrácený jeřáb, který 13. října usmrtil muže u přečerpávací vodní elektrárny Dlouhé stráně, zůstává pod vodou. Podle odhadů až v padesátimetrové hloubce. Do ní třicetitunový stroj několik dnů po tragédii spustili hasiči.

„Jeřáb je v hloubce od pětadvaceti do padesáti metrů, úroveň se pohybuje v souvislosti s přečerpáváním vody mezi dolní a horní nádrží. O způsobu a termínu vyproštění stále rozhodnuto není,“ uvedl mluvčí skupiny ČEZ pro střední Moravu Vladislav Sobol.

Zatím probíhaly vyprošťovací práce v režii elektrárenských hasičů, kteří pomocí robota prozkoumávali situaci pod hladinou. Z ní bylo nutné odstranit uniklé provozní kapaliny. Podle Sobola nebezpečné ekologické následky pro okolí nehrozí.

Okolnosti nehody vyšetřuje policie. Pátrání po příčině smrti jeřábníka se neobejde bez znaleckých posudků. Skupina ČEZ si není vědoma porušení žádných technologických a legislativních postupů. Jeřábnické práce byly poskytnuty externí firmou.

Přečerpávací elektrárna Dlouhé stráně za prvních šest měsíců roku 2017 vyrobila více než 349 milionů kWh elektřin, což znamená meziroční nárůst o 14,5 procenta.

Scroll to Top