Extrémní tání ledovců ve Švýcarsku

blank

Podle Švýcarské akademie přírodních věd patří úbytek ledu v zemi během posledních měsíců k nejvyšším za posledních sto let. Dvacet sledovaných ledovců ztratilo od října loňského roku do letošního září zhruba 1,5 miliardy kubických metrů. Uvedl to list Neue Zürcher Zeitung.

Více vody než za poslední sledované období ztratily švýcarské ledovce jen v roce 2003. Hlavní příčinou je podle expertů zima, která byla ve Švýcarsku mimořádně chudá na sněhové srážky. Loňský prosinec byl dokonce nejsušší za posledních 150 let. Ke ztrátám vody přispěly i extrémně teplé měsíce červenec a srpen. Nejhůře jsou na tom ledovce v kantonech Bern a Wallis.

Nedávná studie nizozemských vědců také varuje před extrémním úbytkem objemu asijských ledovců. Podle výzkumného týmu tam zmizí do konce století zhruba asi třetina v nich uložené vody i v případě, že se podaří splnit cíle Pařížské klimatické dohody. V Asii to bude mít fatální vliv na zásobování vodou pro desítky milionů lidí.

„V oblastech, kde je ledovcová voda důležitým zdrojem říčních toků, způsobí ustupující ledovce problém. V těchto oblastech žije mnoho lidí – jde totiž o údolí řek, které pramení ve velehorách. Voda se tu používá k zavlažování, pro elektrárny i jako pitná,“ uvedl hlavní autor studie Philip Kraaijenbrink.

Scroll to Top