ČIŽP letos zkontrolovala 99 malých vodních elektráren

blank

Inspektoři se zaměřili především na dodržování minimálních zůstatkových průtoků ve vodních tocích. Porušení vodního zákona odhalili ve třinácti případech. Inspekce to uvedla ve své zprávě.

„Oproti roku 2016, kdy zákon porušilo 18 % kontrolovaných elektráren, se tedy situace o něco zlepšila. Podíl na tom mají jak pravidelné kontroly ČIŽP, tak i lepší kázeň provozovatelů elektráren. V neposlední řadě ke zlepšení situace přispělo i příznivější počasí s více srážkami než v předchozím roce,“ uvedl ředitel ČIŽP Erik Geuss.

Nejčastější prohřešek představovalo nedodržování stanoveného minimálního zůstatkového průtoku. „Nerespektování podmínek pro odběr vod může způsobit dočasné nebo i trvalé poškození fauny a flóry vázané na vodní prostředí. V krajním případě může dojít až ke snížení samočisticích schopností řek,“ doplnil Geuss. Za zjištěná pochybení v roce 2017 zatím inspektoři zahájili šest správních řízení.

Nejvyšší pokuty, které nabyly právní moci v roce 2017:

R.A. – ZNOJMO s.r.o. – pokuta 80 tisíc korun
Provozovatel malé vodní elektrárny P2 na řece Ploučnici v Děčíně-Březinách provozoval elektrárnu i při nízkých stavech vody a nezachoval tak minimální zůstatkový průtok.

Kočka Martin – pokuta 80 tisíc korun
Provozovatel malé vodní elektrárny na řece Svitavě v Letovicích na Blanensku porušil podmínky manipulačního řádu – při provozu elektrárny nezachoval minimální zůstatkový průtok.

Vodní elektrárny Ploučnice s.r.o. – pokuta 55 tisíc korun
Provozovatel malé vodní elektrárny P3 na řece Ploučnici v Děčíně-Březinách porušil podmínky manipulačního řádu elektrárny – při nízkých stavech vody ve vodním toku nezastavil provoz MVE a nezachoval tak minimální zůstatkový průtok.

Scroll to Top