Společnost CZ Svaziko dostala již potřetí pokutu za nadlimitní vypouštění odpadních vod

blank

Česká inspekce životního prostředí vyměřila vyškovské společnosti CZ Svaziko stodvacetitisícovou pokutu za vypouštění odpadní vody s vyšším znečištěním, než měla povolené. Stejným způsobem se provinila už potřetí.

„Při kontrole jsme zjistili, že provozovatel překročil stanovené limity například pro zinek. Jednalo se o opakované porušení podmínek,“ uvedl ředitel oblastního inspektorátu České inspekce životního prostředí v Brně Jindřich Mikeš. První pokutu, šedesát tisíc korun, dostala společnost za stejný prohřešek v roce 2014. Dalších sedmdesát tisíc pak letos v březnu.

CZ Svaziko už začalo s přípravou rekonstrukce neutralizační stanice. Nová technologie by měla zlepšit kvalitu odpadních vod. Samotná společnost se k poslední sankci nechtěla vyjadřovat.

Za nezákonný odběr vody dostaly naopak pokutu ve výši 1,7 milionu korun Tršice na Olomoucku. Obec měla podle České inspekce životního prostředí porušit tak zvaný vodní zákon tím, že více než rok odebírala podzemní vodu pro zásobování obyvatel bez povolení. Tršice se odvolaly k ministerstvu životního prostředí, které však odvolání zamítlo a pokutu potvrdilo.

Scroll to Top