Dobřejovicím hrozí milionový trest za odmítnutí stavby betonárny kvůli obavám o podzemní ...

blank

Do skličující situace se dostalo vedení Dobřejovic v Praze-východ. Občané v referendu odmítli stavbu betonárny, ke které se už zastupitelé začátkem roku smluvně zavázali. Lidé se obávají o ztrátu vody ve studnách. Na případ upozornil server idnes.cz.

Obecní kasa v Dobřejovicích u Prahy možná zchudne o miliony korun. Může za to referendum, ve kterém se obyvatelé vyjádřili proti plánované stavbě betonárny. Zakázku měla provést společnost České štěrkopísky. Ta už podle svého zástupce Miroslava Mužíka do projektu investovala desítky milion korun a v případě nezdaru je bude požadovat zpátky.

Investor zatím právní kroky nechystá a čeká na definitivní stanovisko

„Na základě smlouvy, kterou jsme podepsali s obcí, jsme v dobré víře koupili pozemek za 23 milionů korun, pořídili jsme dokumentaci EIA s posudky vlivu betonárny na životní prostředí a máme už podepsanou i smlouvu o smlouvě budoucí na provoz betonárky, kde by ztráta dosáhla 4,5 milionu korun za rok,“ vyčíslil Miroslav Mužík. Investor plánované stavby zatím nepodnikl žádné právní kroky a čeká na rozhodující moment. S plánovanou stavbou betonárny souvisí změna územního plánu obce.

Referendum údajně mělo řadu nedostatků

„Zvažuji, že začátkem tohoto týdne podám proti obecnímu referendu protest, a to nejen proto, že mi znemožňuje konat s péčí řádného hospodáře, ale i z toho důvodu, že referendum bylo nesmyslné. Lidé nerozuměli otázkám a zmatečné bylo i jeho odůvodnění,“ uvedl starosta Jiří Kappel. Iniciátor referenda byl opoziční zastupitel Martin Sklenář. Ten zastává názor, že by měl starosta výsledek hlasování respektovat. „Jakákoli žaloba na náhradu škody je zcela vyloučena, protože investorovi žádná nevznikla,“ uvedl Sklenář.

Proti projektu se vyslovil i vodoprávní úřad nebo město Jesenice

V Dobřejovicích momentálně žije 698 oprávněných voličů, hlasovalo 475 z nich. Proti betonárně se vyslovilo 372 hlasujících, s výstavbou souhlasilo 95. „Největším problémem je, že betonárna by měla mít studny, které budou 40 až 60 metrů hluboké. Určitě by se to Dobřejovic dotklo, jsme stará obec a je tu plno domů se studnami. Máme tedy obavu z toho, že by voda odčerpávaná pro výrobu betonu narušila podzemní vodu. Už teď je v letních měsících problém s vodou ve studnách,“ pokračoval Martin Sklenář. Proti napojení betonárny na podzemní zdroje vody stojí také vodoprávní úřad v Říčanech a město Jesenice.

Existují alternativní zdroje vody, zdůrazňuje Mužík

„V lokalitě existuje řada alternativních zdrojů, na prvním místě je vlastní vrt, ale jsou tam i velké plochy, kde se jímá dešťová voda, kterou lze využít. A v případě deficitu lze vodu dovážet i cisternou. Průměrná spotřeba vody je osm kubíků denně, což z hlediska technického zajištění není žádný problém. Množstevně to odpovídá tomu, jako byste si doma nechali mírně puštěný kohoutek v umyvadle. Není to žádná velká spotřeba,“ ujistil zástupce firmy Miroslav Mužík.

Rozhodnout bude muset zřejmě soud

Odpůrcům vadí i jiné věci. Jedná se například o možné zvýšení nákladní dopravy v obci. Podle Mužíka je něco takového vyloučeno, protože by byla betonárna od Dobřejovic oddělena rušnou krajskou silnicí II/101. Bez změny územního plánu však nová betonárna nevznikne a je pravděpodobné, že záležitost skončí u soudu.

Scroll to Top