Povodí Ohře a Povodí Moravy varují před pády stromů

blank

Víkendové řádění orkánu dělá vrásky i vodohospodářům z jednotlivých povodí. Na jejich území prudký vítr polámal a vyvrátil řadu stromů v lesích, ale také podél vodních toků a nádrží. Upozorňuje na to portál nase-voda.cz.

„V zasažených oblastech proto není v tuto chvíli bezpečno. Přesto, že vzniklou situaci řešíme, bude trvat řadu týdnů, než se s dopadem přírody vypořádáme. Doporučujeme, aby lidé při návštěvě vodních děl a při procházkách podél řek a potoků byli nanejvýš obezřetní,“ zdůraznil mluvčí Povodí Ohře Jan Svejkovský.

V souvislosti s extrémními povětrnostními podmínkami došlo k poškození břehových porostů v okolí vodních toků i v povodí Moravy. Rovněž tam vodohospodáři varují před zvýšeným rizikem pádů stromů.

„Pracovníci Povodí Moravy aktuálně zjišťují stav a provádějí nutné zásahy. Úklid popadaných stromů a větví potrvá minimálně 3 týdny. Zasažené stromy evidujeme na celém spravovaném území, a to ve značném rozsahu. Jen například na území provozu Šumperk se nachází přibližně 60 stromů k řešení, na území provozu Jihlava zhruba 100 stromů,“ uvedla ČTK mluvčí podniku Jana Kučerová.

Scroll to Top