Vznikne Národní regulační úřad regulující i vodohospodářskou oblast?

blank

Ani přes kritiku několika ministerstev se končící vláda nevzdává svého plánu zřídit takzvaný superúřad, který by reguloval byznys v řadě odvětví. Úřad by měl dohlížet na energetiku, telekomunikace, dopravu nebo vodárenství. Regulátor by údajně mohl získat vliv i na ceny léků nebo nájemného. V Evropské unii by se jednalo o unikátní projekt. Upozorňuje na to server ihned.cz

Materiál související s Národním regulačním úřadem měla před několika dny projednat vláda, která se však k dokumentu nakonec nedostala. Služby sdílené ekonomiky, jako je například Uber, nabývají v Česku na významu, ale současně také čelí kritice kvůli nevyjasněným pravidlům fungování.

Podle ihned.cz se plán na vytvoření úřadu nejméně o tři roky posune. Návrh jeho vzniku už zkritizovala téměř všechna ministerstva a zástupci významných společností. „Podporujeme jakékoliv řešení, které by vedlo ke zjednodušení pravidel a výkonu regulace. Předložená studie nás ovšem nepřesvědčila o tom, že by nový úřad uvedené přínosy zajistil a byl ve všech ohledech lepší a efektivnější než současná praxe,“ uvedl například ředitel sekce hospodářské politiky Svazu průmyslu a dopravy ČR Bohuslav Čížek.

Kritici také poukazují na místy podivnou stylistickou formu dokumentu. Vadí jim rovněž to, že by měl mít superúřad 1077 zaměstnanců. V součtu je to o 155 více, než mají dnes Energetický úřad a Český telekomunikační úřad dohromady.

Národní regulační úřad by měl mít silné postavení při jednání s úřady Evropské unie. Brusel například Česko opakovaně kritizuje za to, že zde chybí nezávislý úřad, jenž by určoval podmínky ve vodohospodářství. Podle EU jsou některé smlouvy mezi městy a soukromými vodárenskými společnostmi tak nevýhodné, že na ně Brusel odmítá posílat dotace. Kvůli tomu například na evropské peníze nedosáhla Praha v případ Ústřední čistírny odpadních vod na Císařském ostrově .

Scroll to Top