Husineckou přehradu čekají mokré zkoušky

blank

Letos prochází rekonstrukcí malá vodní elektrárna na Husinecké přehradě na jihu Čech. Nyní jsou na řadě takzvané mokré zkoušky. Prověří opravenou základovou výpust Vodního díla Husinec. Informoval o tom Prachatický deník.

Zkoušky se uskuteční během pondělí 30. října a úterý 31. října. V této souvislosti dojde ke krátkodobému a intenzivnímu kolísání vody v řece Blanici pod nádrží Husinec. Podle dosavadních informací se budou zvýšené průtoky tlumit ve vývaru hráze přehrady a běžný průtok se pak do normálu následně vrátí v korytu Blanice. Modernizací letos prochází strojovna vodní elektrárny. Součástí oprav je rovněž zvýšení dělicí zdi a závěrečného prahu pod přehradou.

Husinecká přehrada byla vybudována v letech 1934 – 1939 a leží tři kilometry od stejnojmenné obce na Prachaticku. Po roce 1940 také tvořila hranici s Německem. Původním účelem byla ochrana před povodněmi a retence vody v obdobích sucha. O čtrnáct let později byla pod hrází postavena malá vodní elektrárna. Přehrada plní i estetickou funkci v krajině a je oblíbeným cílem turistů v jižních Čechách.

Scroll to Top