Nádrže v Beskydech a pod nimi jsou plné

blank

Tři srážkově vydatnější období během posledního měsíce naplnily údolní nádrž Morávka na stejnojmenné řece na Frýdecko-Místecku, která slouží jako zdroj vody pro Úpravnu vody Vyšní Lhoty společnosti SmVaK Ostrava. Ta odtud zásobuje část Těšínska a Třinecka. Vydatnější srážky během uplynulého a současného víkendu naplnily přehradu tři čtvrtě metru nad úroveň zásobního prostoru a je v ní zhruba 5,8 milionu kubíků vody.
Hladina vodního díla Žermanice na řece Lučině u Havířova přesáhla v neděli ráno kótu přelivu. Do přehrady přitékalo téměř sedm kubíků vody za sekundu a bylo v ní dvacet milionů kubíků vody. Nádrž slouží jako zdroj vody pro ocelárnu ArcelotMittal v Ostravě nebo celulózku Biocel Paskov.
Na úroveň zásobního prostoru se dostala také hladina v přehradě Těrlicko na řece Stonávce u Havířova. Nádrž slouží jako zdroj vody pro černouhelnou společnost OKD a Třinecké železárny. Je v ní zhruba 22,5 milionu kubíků vody.
Největší beskydská údolní nádrž Šance na řece Ostravici nad stejnojmennou obcí nadále prochází rekonstrukcí a vodohospodáři v ní udržují hladinu zhruba šest až sedm metrů pod úrovní zásobního prostoru. Proto z ní v obdobích vydatnějších dešťů musí vodu více upouštět. Od sobotního rána tak z přehrady odtékají více než dva kubíky vody. V přehradě bylo v neděli 29. října více než 28 milionů kubíků vody.
Všechny zmiňované nádrže jsou ve správě státního podniku Povodí Odry.

Scroll to Top