V Praze připravili od začátku roku na potkany v kanalizaci 13 tun ...

blank

Od dubna do října probíhala v Praze plošná deratizace potkanů. Během ní položili deratizátoři nástrahy do 13 tisíc kanalizačních vstupů. Informoval o tom server prazskypatriot.cz.

„Potkani se tradičně hojně nacházejí v okolí Botiče a Rokytky. Kritickým místem je i okolí stanice metra Ládví v Praze 8. Na ta nejhorší místa vyrazili deratizátoři opakovaně,“ uvedl tiskový mluvčí Pražských vodovodů a kanalizací Tomáš Mrázek. Právě tato vodohospodářská společnost má deratizaci na starost.

V kanalizační síti v Praze žije zhruba pět milionů potkanů. Narušují provoz stokové sítě i domovních přípojek. Deratizací se snaží vodohospodáři stav potkanů udržet na snesitelné úrovni. Potkani se nacházejí také v okolí popelnic a v neošetřované zeleni. Z kanalizace na povrch je občas vyhání stavební ruch.

Pražské vodovody a kanalizace používají k hubení potkanů přípravek, který je vhodný do vlhkého prostředí. Specialisté pak přípravek pokládají do útrob kanálu pomocí dvoumetrových trubek. Přípravek obsahuje například pekařské drobky, šrot, kukuřici, čokoládu, tuk a účinnou látku antikoagulant. Po konzumaci směsi potkani umírají na vnitřní krvácení. Další deratizace začne opět v dubnu příštího roku.

Scroll to Top