Slavkovské technické služby už z kanalizace odstranily téměř padesát tun usazenin

blank

Jihomoravský Slavkov s usazeninami v kanalizaci dlouhodobě bojuje. V roce 2017 už město nechalo vyčistit přes tři sta vpustí a z rozpočtu alokovalo přes milion korun. Informoval o tom Vyškovský deník.

„Museli jsme jej rozsekat speciální tyčí se špicí. Následně vytáhnout ven speciální lžící, až pak jsme mohli vyčistit kanál,“ sdělil ředitel slavkovských technických služeb Petr Zvonek. Uskutečnění dalších prací ve Slavkově brzdí nedostatek peněz. „Byl vyčleněný určitý obnos, ten už jsme vyčerpali. Budeme proto pokračovat v příštím roce,“ konstatoval Zvonek. V podobném duchu hovořila i místostarostka Marie Jedličková. „Plán mluví o čtyřech letech prací, které vyjdou na sedm milionů korun. Chceme dát všechno do pořádku, řadu let situaci nikdo neřešil,“ vysvětluje.

Technickým službám pomáhají také Vodovody a kanalizace Vyškov. „Můžu říct, že se tam situace zlepšila. Jsou lepší možnosti monitoringu a čištění. Do celkového čištění vkládáme nemalé peníze,“ vysvětlil ředitel vodáren Vladimír Kramář. Obdobné komplikace s kanalizací řeší také v nedalekých Bučovicích, kde usazeniny ohrožují tamější zámek. „Při přívalových deštích se z ulic splavuje různý materiál včetně štěrku a bláta, kanalizaci zanáší a ucpává. Na kopcích se vpusti rychlou dešťovou vodou vyčistí, ale na vodorovných úsecích se nánosy usazují,“ popsal ředitel technických služeb Pavel Klimeš.

Voda z kanalizace by mohla poškodit i majetek města a obyvatel. Podle Klimeše je nejrizikovější úsek v zámecké aleji. „V těch místech jsou do kanalizace napojené rozpraskané a prorostlé kořeny stromů. Mohli bychom je vyfrézovat, ale to je jen krátkodobé řešení. Proto nás čeká postupná kompletní výměna,“ doplnil Klimeš.

Scroll to Top