Průzkum půdy a podzemní vody v areálu bývalé textilky Vitka

blank

V Brněnci prozkoumají v areálu bývalé textilky Vitka, do jaké míry zde došlo ke kontaminaci půdy, podzemní vody a řeky Svitavy, která protéká v sousedství někdejší továrny. Informoval o tom Orlický deník.

„Z naší iniciativy byla podána žádost v rámci Operačního programu Životní prostředí na zpracování analýzy rizik v areálu bývalé textilní továrny Vitka Brněnec. Jejím hlavním cílem je zjistit, zda je ve větším měřítku kontaminována zemina, stavební konstrukce, ale také podzemní vody a blízká řeka,“ přiblížil hejtman Pardubického kraje Martin Netolický. Náklady činí zhruba 900 tisíc korun. Podle dosavadních informací nebyla v první části šetření prokázána kontaminace, která by se vymykala běžným hodnotám.

Před rokem a půl získal areál získal do vlastnictví Nadační fond památník Šoa a Oskara Schindlera. „Veškeré práce, všechny vrty a sondy dělá kraj, samozřejmě v kooperaci s námi,“ uvedl předseda nadačního fondu Jaroslav Novák.

Podle radního pro oblast životního prostředí, zemědělství a venkova Václav Kroutila budou kompletní výsledky jak druhého kola odběrů, tak i celková interpretace a výpočet potencionálních jak zdravotních, tak ekologických rizik, podrobně zpracovány v závěrečné zprávě analýzy rizik celého území.

 

Scroll to Top