Další komplikace pro Veolii? Soudy nařídily přezkoumat několik obchodů s vodou

blank

Ústavní soud a Krajský soud v Brně zveřejnily dva rozsudky, které se týkají vleklého sporu o vodu. Rozsudky zpochybňují obchody z roku 2004 a 2006, díky kterým převzala Veolia nadvládu nad dodávkami vody v Kladně, Mělníku a Prostějově. V případě společnosti Vodárny Kladno-Mělník soudci nařídili znovu přezkoumat platnost hlasování na valné hromadě z roku 2004, která rozhodla o vzniku nového provozního modelu v regionu.

Nejvyšší soud bude muset přezkoumat, jestli v roce 2004 nedošlo k obejití zákona a nebyla valná hromada neplatná. Krajský soud v Brně zrušil pro změnu rozhodnutí valné hromady společnosti Vodovody a kanalizace Prostějov z roku 2006. Jednalo se opět o vznik provozního modelu s aktivní účastí Veolie. Soud si tak nechal zhotovit znalecké posudky a dospěl k závěru, že se města a obce rozhodovaly při prodeji na základě nepravdivých informací.

Veolia a Moravská vodárenská před několika týdny podaly žalobu na dlouhodobého kritika Radka Novotného. Podle něj jdou politici na ruku provozovatelům. „Pan Novotný více než deset let napadá soukromé vodárenské společnosti v České republice, přičemž zásadně útočí na ty, ve kterých je majetkově účastna Veolia. Tímto způsobem se snaží ovlivnit názor široké veřejnosti, zvolených politiků, případně soudů. V poslední době dosáhly útoky takové intenzity, že nám nezbývá nic jiného než se proti konkrétním tvrzením poškozujícím dobrou pověst skupiny Veolia bránit soudní cestou,“ uvedl začátkem měsíce ředitel Moravské vodárenské Martin Bernard. Novotný však své názory změnit nehodlá.

Scroll to Top