Vodovod v Komni posílí dva vrty

blank

Letos musely do Komni na Uherskobrodsku zajíždět cisterny Slováckých vodáren a kanalizací. Vodovod totiž nestačil zajistit dostatečné dodávky pro odběratele. Obec bude problémy s nedostatkem vody řešit novými vrty. Komňa si nechala provést hydrogeologický průzkum a v blízkosti vodojemu našla dva podzemní zdroje, kde je vhodné vybudovat vrty. Nyní se čeká na stavební povolení, aby vrty splňovaly všechny potřebné parametry pro připojení do sítě.

Komňa doposud disponovala čtyřmi zářezovými vrty, které ji stačily do doby, dokud neudeřilo velké sucho. V současnosti se zjišťuje, kolik vody z nových vrtů vyteče a jak se dokáže hladina vrátit na svoji původní úroveň. Za průzkum vrtů obec zaplatila necelých 700 tisíc korun. O tom, jak předcházet suchu a problémům s nedostatkem vody, přemýšlí také nedaleký Starý Hrozenkov, kterému slouží dvě prameniště.

Obdobné komplikace zažívají také v jihočeském Jivnu. S podporou státních dotací by tam mohly vzniknout dva nové vrty. Stávající studna a vrt, které dodávají vodu do řadu, už kapacitně nestačí. Na projekt za 700 tisíc korun získalo Jivno dotaci ze Státního fondu životního prostředí ve výši 80 procent uznatelných nákladů. V Jivně a jeho okolí není na vodovod a kanalizaci napojeno zhruba 200 rekreačních objektů. „Dnes platný územní plán byl třikrát přezkoumáván. Na základě rozhodnutí kraje musela obec vypracovat jeho částečnou změnu, podklady k ní jsme předali projektantovi,“ uvedl před několika dny starosta Pavel Halámka.

Scroll to Top