Jeseničtí vodohospodáři loni do infrastruktury investovali 17 milionů korun

blank

Největší část finančních prostředků, přes 80 procent, Vak Jesenicka vložily do infrastruktury města Jeseník, který je největším akcionářem společnosti, a stav potrubí je tam podle vodohospodářů v horším stavu než v jiných obcích. Informovala o tom ředitelka Vodovodů a kanalizací Jesenicka Lenka Bělíčková.

„V minulosti byla stávající vodohospodářská infrastruktura často zanedbávána. Potrubí je uložené pod zemí, takže jeho stav nikoho moc netrápil. Překvapivě nemáme problémy s vodovodem postaveným v 19. století, největší poruchovost vykazují vodovody vybudované před čtyřiceti či padesáti lety,“ přiblížil technický ředitel Vak Jesenicka Robert Černý. K nejvýznamnějším akcím roku 2016 patřila rekonstrukce vodovodu v Lipovského ulici a obnova vodovodu v Husově ulici v Jeseníku. Ke klíčovým strategickým bodům společnosti pak patří modernizace úpravny vody v Adolfovicích.

„Přijali jsme také technická opatření a díky tomu se nám podařilo zajistit dodávky pitné vody všem domácnostem i firmám bez omezení,“ uvedla Lenka Bělíčková a doplnila, že se společnost musela vyrovnat s velmi nízkými srážkami a nadprůměrně vysokými teplotami. V Jeseníku od roku 2015 pracují na Projektu SUCHO 2015. Cílem akce je hledat nové zdroje pitné vody a zlepšit její využívání. Kvůli zvýšenému zisku společnost rovněž pořídila dálkově odečitatelné vodoměry.

Vak Jesenicka vlastní a provozuje vodovody a kanalizace v obcích Jeseník, Lipová-lázně, Česká Ves, Bělá pod Pradědem, Písečná a Hradec-Nová Ves.

Scroll to Top