Tršice dostaly pokutu 1,7 milionu korun za nezákonný odběr vody

blank

Obec na Olomoucku měla podle České inspekce životního prostředí porušit vodní zákon tím, že více než rok odebírala podzemní vodu pro zásobování obyvatel bez povolení. Tršice se sankcí nesouhlasí. O případu informoval Olomoucký deník.

„Obec od února 2015 do března 2016 odebrala celkem 70 485 metrů krychlových podzemních vod bez platného povolení k nakládání s vodami. Zjistili jsme to na základě kontroly a předložených dokladů,“ uvedl ředitel Oblastního inspektorátu ČIŽP v Olomouci Radek Pallós. Inspekce při udělování pokuty sáhla po nejnižší sazbě, která je 25 korun za kubík nezákonně odebrané podzemní vody. Obec se odvolala k ministerstvu životního prostředí, které však odvolání zamítlo a pokutu potvrdilo.

Specializované společnosti, která byla za odběry zodpovědná, zaplatila obec zhruba 120 tisíc korun. Tršice v posledních letech investovaly do vodovodní sítě více než 30 milionů korun. Podle zastupitele Jana Březovského obec nepochybila úmyslně.

Více než půlmilionovou pokutu inspekce uložila v srpnu také příspěvkové organizaci Městské služby Ústí nad Labem za nadlimitní odběr podzemních vod. Nad rámec povolení odčerpaly 24 093 metrů krychlových.

„Povolený měsíční limit pro odběry podzemních vod překročily Městské služby o prázdninách roku 2015 a také v lednu, únoru, červenci a srpnu roku 2016. Výši sankce jsme vypočetli ze zákonné sazby, která taxativně určuje pokutu za kubík nelegálně odebrané podzemní vody,“ přiblížil tehdy ředitel Oblastního inspektorátu ČIŽP v Ústí nad Labem Jaroslav Vacek. Kromě kontrol odběrů podzemních vod se kontroloři zabývají rovněž odběry povrchových vod z řek a rybníků.

Scroll to Top