Olomouc hledá alternativu pro zahrádkáře při budování čtvrté etapy protipovodňových opatření

blank

Olomouc a Povodí Moravy pokračují v rozsáhlé výstavbě protipovodňových opatření. V této souvislosti přijdou o svoji osadu zahrádkáři poblíž čistírny odpadních vod v Nových Sadech. Radní hledají pro zahrádkáře alternativu. Plánují vykoupit pozemky, které se nacházejí v blízkosti Andělské ulice.

„Jsme si vědomi toho, že bez realizace protipovodňových opatření nelze ochránit jižní část Olomouce před povodněmi. Zároveň však nechceme připravit zahrádkáře o jejich zálibu a životní styl, proto jim chceme nabídnout náhradní pozemky v lokalitě Andělská,“ sdělil majetkoprávní náměstek Filip Žáček. Podle rady města je alternativa zahrádkářům nezbytným krokem pro podniknutí dalších kroků při budování ochrany Olomouce před velkou vodou. V úvahu tak připadají pozemky poblíž Andělské ulice.

Půdu má v zahrádkářské kolonii v jižní části města pronajatou zhruba stovka lidí. „Je potřeba si uvědomit, že nejde o nějakých deset zahrádek, ale jednu z největších kolonií v Olomouci. Poměrně velká část místních zahrádkářů jsou důchodci, kteří mají ke svým zahrádkám vztah,“ uvedl před několika týdny předseda územního sdružení Českého zahrádkářského svazu v Olomouci Miroslav Pazdera. Město jim pravděpodobně v brzké době vypoví smlouvu. Na vystěhování budou mít zahrádkáři rok, aby se mohlo Povodí Moravy pustit do dalších prací.

„Vznik nové plochy individuální rekreace jsme podpořili spuštěním procesu změny územního plánu, která teprve fakticky umožní vznik zahrádkářské kolonie,“ vysvětlil náměstek primátora Aleš Jakubec.

Ve středu 11. října byla slavnostně zahájena II. B Etapa PPO Olomouc. Ceremoniálu se zúčastnil ministr zemědělství Marian Jurečka, generální ředitel Povodí Moravy Václav Gargulák a zástupci města. Komplexní protipovodňová ochrana hanácké metropole byla rozdělena do čtyř etap. Spouštěcím mechanismem byly katastrofální povodně v roce 1997.

Scroll to Top