Na Krymském poloostrově budou přemisťovat sladkou vodu z Tajganské nádrže na sever

blank

Úředníci a vodohospodáři vymysleli na Krymu způsob, jak zásobovat nedostatkem vody ohrožený sever poloostrova. Přemístí tam vodu z nádrže v Bělogorské oblasti. S odvoláním na vicepremiéra republiky Jurije Gocaňuka o tom informoval portál Novosti Krymu.

„Je to i budování odsolovacího zařízení, i přesun vody. Zkoumání této otázky ukázalo, že nejpřijatelnější variantou je přesun vody z Tajganské vodní nádrže: částečně po Severokrymském kanálu, částečně potrubím s budováním příslušných hydrotechnických staveb,“ uvedl Jurij Gocaňuk. Podle něj již na projektu pracují některé průmyslové podniky, jako je Krymský titan nebo Brom.

Na jaře letošního roku byla na Ukrajině zahájena výstavba obří hráze za 1,3 miliardy dolarů na kontinentální hranici Ukrajiny s Krymem. Podle oficiálního zdůvodnění je hlavní cíl akce zlepšit zásobování vodou zemědělské oblasti na jihu Chersonského kraje. Přítok vody v Severokrymském kanále byl uzavřen již před třemi lety. Nedostatek vody se projevil na Krymu i v zemědělských oblastech v Chersonské oblasti. Nová hráz tak pomůže přítoku vody a prodlouží se využití Severokrymského kanálu o 300 kilometrů.

Od doby, kdy Krym obsadily ruské vojenské jednotky, přistoupila Ukrajina k blokaci vodních zdrojů. Rusko tak muselo řešit zásobování nouzovým systémem a v současnosti vedou na poloostrov pouze vojenské vodovody z Ruska. V roce 2020 by měl být dokončen 220 kilometrů dlouhý vodovod vedoucí z Kerčského poloostrova na Krym, který bude zásobovat asi 400 tisíc obyvatel poloostrova.

Scroll to Top