Dačice dokončují stavbu vodojemu

blank

Do dačické části Lipolec musely ještě v létě dojíždět cisterny s vodou. Nic takového už by se nemělo opakovat. Do konce října by měla být dokončena stavba vodojemu. Informoval o tom starosta města Karel Macků.

„V Lipolci jsme se dlouhodobě potýkali s nedostatkem vody v podstatě každé léto, když byla delší sucha. Tak jsme nechali zpracovat projekt na připojení Lipolce k vodovodu z Řečice. Nový vodojem je sloupový a je o dvaadvacet metrů výš než ten minulý, takže v něm bude větší tlak,“ uvedl Macků. Nový vodojem vyjde zhruba na 6,7 milionu korun. Zhruba 55 procent nákladů uhradí ministerstvo zemědělství. Lipolec byl napojený na místní podzemní zdroj vody, ale studny mají nedostatečnou kapacitu.

„V posledních deseti letech bylo v létě pravidlem, že jsme museli pitnou vodu do lipoleckého vodojemu dovážet v cisternách řadu týdnů,“ potvrdila vedoucí provozní oblasti Východ společnosti ČEVAK Olga Štíchová. Přívodní řad je dlouhý dva a půl kilometru a jeho součástí je posilovací čerpací stanice a právě i nový vodojem. „Napojení na skupinový vodovod Řečice zajistí pro obyvatele Lipolce stabilní zdroj pitné vody v dostatečném množství i kvalitě. Do nového přívodního řadu i vodojemu nateče pitná voda ještě před koncem letošního roku,“ dodala Štíchová.

Rada města se také před několika týdny zabývala zásobováním místní části Malý Pěčín, do kterého by měla být přivedena voda z hlavního přivaděče Landštejn. Stavba by měla navazovat na vodovodní řad u bývalé základní školy ve Velkém Pěčíně. „Je však nutné vyřízení stavebního povolení. Předpokládá se, že projekt by mohl být částečně dotovaný a mohl by být zahájen v příštím roce,“ uzavřel v září Karel Macků.

Scroll to Top