Olomoucká charita ošetřila díky projektu kohoutkové vody 240 dětí na Haiti

blank

Pracovníci olomoucké arcidiecézní charity v polovině října ošetřili děti v haitské oblasti Baide de Henne. Dvoudenní kemp se podařilo uspořádat díky kampani Na zdraví Haiti, který spočíval v tom, že lidé přispívali v Olomouckém kraji placením kohoutkové vody v kavárnách a restauracích.

„S pomocí sester z řádu svatého Josefa se nám podařilo prohlédnout a ošetřit 240 dětí. Nejčastějšími zdravotními problémy byly kožní vyrážky a ekzémy, záněty očí a uší, nedostatek vitamínů a problémy s trávením,“ uvedla humanitární pracovnice Klára Löffelmannová, podle které děti trpí fatálním nedostatkem pitné vody nebo pravidelné stravy.

Letos se kemp konal potřetí. Například v roce 2015 dokázala charita během tří dnů ošetřit téměř 500 lidí. Olomoučané působí v Baie de Henne v severozápadním Haiti již dvanáct let. V listopadu do země charita vypraví kontejner humanitární pomoci.

Podle poslední studie OSN má problémy s nedostatkem pitné vody asi 2,1 miliardy lidí. Jen čtvrtina populace, 1,9 miliardy, disponuje toaletami s napojením na kanalizaci. Z uvedené 2,1 miliardy lidí sice velká část přístup k pitné vodě má, ale často pro ni musí chodit do vzdálených míst. Tito lidé navíc často pijí nefiltrovanou vodu přímo z potoků a jezer. Necelých 900 milionů lidí nemá k dispozici ani takové zdroje. Často chybí i voda ve školách a nemocnicích. Každý rok zemře podle údajů OSN na průjmová onemocnění přes 350 tisíc dětí mladších pěti let.

Scroll to Top