Plovoucí větrná elektrárna Hywin Scotland zahájila provoz

blank

Větrná elektrárna Hywing Scotland už dodává elektrickou energii do skotské sítě. Má výkon 30 MW a dokáže zásobovat 20 tisíc domácností ve Velké Británii. Provozovatelem elektrárny je společnost Statoil.

Provoz větrné elektrárny Hywing Scotland byl oficiálně spuštěn skotskou ministryní Nicolou Sturgeonovou. Se Statoilem projekt provozuje také Masdar ze Spojených arabských emirátů. „S potěšením otevírám Hywind Scotland – světově první plovoucí větrnou elektrárnu, která poskytne čistou energii více než dvaceti tisícům domácností a pomůže nám splnit naše ambiciózní klimatické cíle,“ uvedla ministryně.

Větrné turbíny jsou vzdálené zhruba 25 kilometrů od skotského pobřeží. Každá turbína, kterých je celkem pět, váží 12 tisíc tun a měří 253 metrů, 78 metrů je pod mořskou hladinou. K mořskému dnu jsou jednotlivé turbíny ukotveny řetězy.

„Řešení Hywind může být použito do hloubek až 800 metrů, což nám otevírá oblasti, které jsou pro offshore turbíny nedostupné. Poznatky z projektu Hywind Scotland budou dláždit cestu celosvětovým možnostem pro plovoucí větrné elektrárny,“ doplnila Irene Rummelhoffová ze společnosti Statoil.

Scroll to Top