Za měsíc by měla v Krkonoších odstartovat lyžařská sezona – náročná na ...

blank

Největší lyžařský areál v Česku, SkiResort Černá hora-Pec, plánuje spustit první vleky v polovině listopadu. Resortu může pomoci speciální technologie na výrobu technického sněhu SnowFactory, který dokáže zasněžovat i při teplotách, které se pohybují vysoko nad bodem mrazu.

„Využití SnowFactory není samoúčelné a zapadá do širšího konceptu. Pokud umíme jasněji stanovit začátek zimní sezóny, můžeme zkrátit období, ve kterém na horách není práce. V minulosti jsme právě kvůli sezónnosti přicházeli o spoustu kvalitních lidí. Dnes se pauza mezi letní a zimní sezónou zkracuje na minimum,“ uvedl ředitel SkiResortu v Krkonoších Petr Hynek. Technika SnowFactory je zatím používána jen v lyžařském areálu Monínec ve středních Čechách.

Vodohospodáři upozorňují na spotřebu vody

Ne všichni však s nedočkavými lyžaři sdílejí radost. Na značnou spotřebu vody upozorňují vodohospodáři. „Dopady na krajinu spočívají v prodloužení zimní sezóny a změně teplotních poměrů na povrchu přezimujících porostů, což představuje v horských ekosystémech významné ovlivnění zasažených ploch, které vede k nedostatečné regeneraci porostu nebo ke změnám druhového složení,“ přiblížil Josef Fuksa z Výzkumného ústavu vodohospodářského T. G. Masaryka v Praze. Vlekaře, kteří čerpají vodu z přírodních zdrojů, omezují stanovené limity.

Ještědu voda na umělé zasněžování chybí

Liberecká radnice si například objednala u specializované firmy hydrologický průzkum Ještědu. Kopci chybí dostatek vody pro výrobu umělého sněhu.„Teď je k dispozici jediná vodní  nádrž s akumulací 14 tisíc metrů krychlových, přičemž už teď by bylo zapotřebí 50 tisíc kubíků. A při výhledovém rozšíření areálu bude pro zasněžování potřeba 150 tisíc kubíků vody,“ uvedl v polovině září primátor Tibor Batthyány. Radnici přijde studie, která kromě zhodnocení současného hydrologického stavu navrhne i případná řešení zajištění vody pro lyžařský areál, na 438 tisíc korun.

Areál zatím spravuje městská organizace městská organizace Sportovní areál Ještěd. Do veřejné soutěže na pronájem Ještědu se přihlásil jediný zájemce, ale město s tím zatím smlouvu neuzavřelo. „Pořád se ještě ladí podmínky, v říjnu bychom návrh dohody chtěli předložit zastupitelstvu s tím, že by TRM převzalo Ještěd od listopadu,“ uvedl člen vyjednávajícího týmu Michal Hron.

 

 

Scroll to Top