Koupaliště Lhotka otevře příští rok

blank

Tradiční pražské koupaliště Lhotka bude opět přístupné veřejnosti. V současnosti se dokončuje hrubá část vícefunkční dřevostavby. Přírodní koupaliště bude mít vlastní zdroj vody. 

„Stát v roce 2005 koupaliště prodal bez souhlasu města nebo městské části. Důsledky byly tragické. Radnice musela vyvinout velké úsilí, aby uzavřené koupaliště odkoupila zpět. Pokud nepřijde nějaká pohroma ze strany vyšší moci, příští rok již Lhotka přivítá první návštěvníky,“ řekl deníku Metro Lukáš Zícha. Ti budou mít k vodním radovánkám k dispozici 5570 metrů čtverečných. Čištění vody obstarají rostliny a mikroorganismy na jejich kořenech.

„Klíčové pro nás bylo, že se zde nacházejí dostatečné zásoby podzemní vody. Plnit koupaliště vodou z vodovodu jako v posledních desetiletích jeho provozu by bylo neekonomické a neekologické. Celá vodní plocha bude rozdělena na tři části – koupací, čisticí a regenerační. Ta první bude sloužit návštěvníkům, zbylé dvě mají za úkol čistit vodu,“ doplnil radní Ondřej Růžička.

Na nový bazén se mohou Pražané těšit i v Radotíně. Bude mít čtyři pětadvacetimetrové a jednu relaxační dráhu. Radnice osmitisícového Radotína nechá k objektu vybudovat novou kanalizační přípojku a přemístí hradidlovou komoru. Areál bude chráněn protipovodňovou zdí. Akce si vyžádá nejméně 70 milionů korun.

Scroll to Top