Hasiči sesunuli převrácený jeřáb u elektrárny Dlouhé stráně do nádrže

blank

V pátek 13. října se při údržbových pracích převrátil a zůstal na hraně objektu vpusti v přečerpávací vodní elektrárně Dlouhé stráně třicetitunový jeřáb. Během nehody přišel o život šestapadesátiletý jeřábník. Elektrárna je už týden mimo provoz. Ve čtvrtek 19. října hasiči jeřáb sesunuli do vody.

„Příprava akce, při které bylo nutné zajistit maximální bezpečnost, i práce v terénu, byly velmi náročné. Vše proběhlo pod vedením hasičů skupiny ČEZ ve spolupráci s krajským hasičským sborem, konkrétně hasiči ze Šumperka,“ uvedl mluvčí společnosti ČEZ pro severní Moravu Vladislav Sobol. Před akcí musela být detailně prozkoumána situace pod hladinou, kam zasahovalo rameno jeřábu. Odborníci využili i dálkově ovládaný podvodní robot.

„Samotná akce probíhala pomocí speciálních nafukovacích vaků, které jeřáb nadlehčovaly a postupně posouvaly k hraně objektu, aby se vlastní vahou sesunul do nádrže. Hasiči už měli na hladině norné stěny a sorpční hady, aby byli připraveni zachytit provozní kapaliny, které by mohly z jeřábu uniknout,“ uvedl Sobol. Nyní budou experti vyhodnocovat, jakým způsobem jeřáb z nádrže vytáhnou.

Vyšetřování nehody potrvá několik měsíců. Podle Sobola si ČEZ není vědom porušení žádných technologických a legislativních postupů. Jeřábnické práce poskytovala skupině externí firma. Výpadek provozu elektrárny nezpůsobil žádné komplikace.

Scroll to Top