V Litoměřicích vznikne výzkumné centrum geotermální energie

blank

V listopadu bude v Litoměřicích zahájena stavba vědeckovýzkumného centra, které se bude specializovat na geotermální energii. Ještě před samotným zahájením stavby musí být zbourána hala v areálu Jiříkových kasáren. Součástí centra jsou také monitorovací vrty a stanice. Hotovo by mělo být ke konci roku 2018.

Rozpočet na projekt se pohybuje kolem 130 milionů korun. Investorem je ministerstvo školství. Vědci budou v centru působit od roku 2019. K nejdůležitější součástí monitorovací sítě patří hluboký vrt, který vznikne úpravou již existujícího vrtu v Jiříkových kasárnách. Souběžně bude instalováno také pět povrchových monitorovacích stanic.

Hlavním cíl emprojektu je zkoumání čerpání zemského tepla v hloubkách a tvrdých horninách. „Vznik výzkumné infrastruktury je zásadním předpokladem pro další fázi projektu, kterou představují geotermální vrty, jež by mohly zajistit pro Litoměřice dostatek čisté energie pro vytápění,“ uvedl místostarosta Litoměřic Karel Krejza.

Ekonomickou náročnost geotermálních projektů a využití obnovitelné energie ze země pak budou zkoumat vědci pomocí analýz. Litoměřice jsou jediné město v České republice, které mají povoleny zásah do zemské kůry a díky novému vědeckému středisku se mají stát hlavním centrem výzkumu geotermální energie v Evropě.

Geotermální energie se řadí mezi obnovitelné zdroje energie. Jedná se o nejstarší energii na světě a je projevem tepelné energie zemského jádra, jež vzniká rozpadem radioaktivních látek a působením slapových sil. V návaznosti na její působení jsou pak výsledkem erupce sopek, gejzírů, horké prameny nebo parní výrony.

Ilustrační foto 

 

Scroll to Top