Bývalému starostovi Úštěku hrozí až deset let vězení

blank

Ústecký krajský soud začal projednávat podezření z dotačních podvodů. Obžalobě čelí čtyři lidé. Podle státního zástupce Martina Vlčka získali obžalovaní na základě nepravdivých a smyšlených informací milionové dotace.

V roce 2008 a 2010 zažádala radnice v Úštěku na Litoměřicku o finanční prostředky na údajné opravy ve městě po přívalových deštích. Radnice se ucházela o dotace i přesto, že velká voda majetek obce nepoškodila. V žádosti se objevily jak nepravdivé informace, tak fotografie z jiných míst.

V roce 2008 Úštěk požádal o tři dotace na opravy komunikací, mostků a opěrné zdi u potoka. Ministerstvo pro místní rozvoj schválilo dvě z nich a proplatilo přes 7 milionů korun. Dalších 9 milionů korun ministerstvo Úštěku proplatilo o dva roky později.

Bývalý starosta Bohumír Jasanský tvrdí, že o nepravdivých informacích v žádostech nevěděl a odkazuje se na společnost Vlastimila Housky, která ji zpracovávala a se kterou prý měl dobrou zkušenost. „Obsah žádostí o dotace jsem proto blíže nekontroloval,“ řekl Jasanský. Ministerstvo pro místní rozvoj se připojilo k trestnímu řízení a žádá náhradu škody 16 milionů korun. Jednání bude pokračovat v dalších týdnech.

Foto: Litoměřický deník 

Scroll to Top