V Přítlukách budou testovat zadržení vody v krajině, obec se inspirovala v ...

blank

Přítluky na Břeclavsku patří k šesti obcím v České republice, kde se bude zkoušet umělá infiltrace vody. Jedná se o řízené zasakování povrchové vody do podzemí a její uchování. Jižní Morava je suchem nejpostiženější oblast v naší zemi.

„Výstupem zdejšího výzkumu by měl být jakýsi vzorový projekt. Něco, co bude možné využít i jinde v republice. Je to podobné, jako když developer staví rodinné domky a udělá pár typových,“ řekl Petr Boušek z Výzkumného ústavu vodohospodářského T. G. Masaryka. Není tajemstvím, že se vědci inspirovali izraelskými experty. V Izraeli se totiž tímto způsobem zachytává voda dlouhodobě. V Přítlukách tak výzkumný tým posoudí, jak funguje umělá infiltrace pomocí zasakovacích van. „Aby mohlo dojít na konkrétní kroky, musí uvolnit peníze vláda, která vzejde z nastávajících voleb. My jako ústav tak velký projekt ze svého nezaplatíme,“ doplnil Boušek.

Výzkumný tým čeká na finanční prostředky

Umělou infiltraci vědci vyzkoušejí na dalších pěti místech republiky. „Nejdál jsme momentálně v Meziboří v Krušných horách, kde už je deset průzkumných vrtů a provádí se hydrogeologické vyhodnocení,“ poznamenal šéf ústavu. Tamějším pracím pomohla samotná obec, která za symbolickou cenu odkoupila potřebnou technologii a sama ji provozuje. Další lokality čekají na finanční prostředky.

Oboustranně přínosná dohoda s Izraelem

K inspiraci v Izraeli vyzval také generální ředitel Povodí Vltavy a předseda představenstva Svazu vodního hospodářství ČR Petr Kubala. V rámci mezinárodní spolupráce podepsali před několika týdny v Jeruzalémě izraelský a český ministr životního prostředí vzájemně přínosnou dohodu. Česká strana se bude inspirovat letitými zkušenostmi Izraele s recyklací odpadních vod a ochranou přírodních zdrojů. Izraelcům se pro změnu otvírá příležitost využít českých zkušeností v třídění odpadu a ochraně ovzduší.

Česká vodohospodářská mise v Tel Avivu

V souvislosti s dlouhodobými bilaterálními vztahy s Izraelem zamířila do izraelského Tel Avivu, který shodou okolností v září navštívila i redakce vodárentvi.cz, česká vodohospodářská mise při příležitosti světové vodohospodářské výstavy a konference WATEC. Misi pořádal resort zemědělství a na akci se také podílel Svaz vodního hospodářství ČR, Velvyslanectví ČR v Tel Avivu a zastřešuje ji Česko-izraelská smíšená obchodní komora.

Ilustrační foto

 

Scroll to Top